VOZAČI, OPREZ

Pili ste? Policija će vas otkriti laserom

13.06.2014 u 06:57

Bionic
Reading

Britanska policija mogla bi uskoro dobiti novi alat protiv vozača koji za volan sjedaju u alkoholiziranom stanju, koji će ih moći otkriti na 20 metara bez zaustavljanja vozila

Razvijen je uređaj temeljen na laseru koji otkriva alkoholna isparenja u autu koji se kreće i može otkriti nesmotrene vozače koji su pretjerali. Otkrivajući sićušne promjene u laserskoj zraci koja prolazi kroz isparenja, može otkriti koncentracije alkohola čak i do 0,1 posto.

Testirali su ga tako što su ga usmjerili prema vozilu koje se kretalo na udaljenosti do 20 metara. Unutrašnjost vozila bila je ispunjena alkoholnim isparenjima, simulirajući ono što bi vozač pod gasom izdahnuo tijekom vožnje.


Naravno, postoje načini kako ga neutralizirati - recimo, vožnjom s otvorenm prozorima, zamagljivanjem prozora i tome slično. No, moglo bi ga se modificirati tako da prepozna kad ga se želi zavarati i o tome obavijesti prometnu policiju.

Autori zasad nemaju rješenje za situaciju u kojoj je vozač trijezan, a suputnici pijani, kao ni za onu u kojoj je alkohol slučajno prosut po unutrašnjosti vozila.
Laserski sustav djelo je vojnog Tehnološkog sveučilišta u Varšavi. Otkrije li alkoholna isparenja u vozilu, poslat će poruku - zajedno s fotografijom automobila i brojem registarske tablice - prometnom policajcu na terenu, koji će vozača zaustaviti i provjeriti je li alkoholiziran na klasičan način, piše Daily Mail