ZASAD U BETA IZDANJU

Pet značajki Androida Q kojima se veselimo

18.03.2019 u 06:24

Bionic
Reading

Novo izdanje Googleovog operativnog sustava odnedavno je objavljeno kao beta i dostupno je svima. Evo nekoliko zanimljivih značajki

Imajte na umu kako je riječ o značajkama iz beta izdanja Androida Q, što znači kako još uvijek mogu biti promijenjene ili posve izbačene.

Wi-Fi i QR kodovi

Android Q ima novu značajku koja omogućuje dijeljenje QR koda za vašu Wi-Fi mrežu ili skeniranje takvog koda kako biste se spojili na Wi-Fi. Bit će ugrađena u postavke Wi-Fija.

Vratite obrisanu aplikaciju

Jeste li ikad slučajno obrisali aplikaciju s početnog zaslona i nakon toga se niste mogli sjetiti gdje je? Android Q će vam dati nekoliko sekundi da se predomislite i poništite brisanje aplikacije. Pronaći ćete ju pri dnu zaslona. Kucnite po njoj i vratit će se.

KRATKO I UČINKOVITO

Poštedite bateriju vašeg Androida uz ove praktične trikove

Pogledaj galeriju

Preciznija kontrola podataka o lokaciji

Android Q će nam napokon omogućiti preciznije određivanje kako neka aplikacija koristi podatke o našoj lokaciji. Trenutno možemo ili dati pristup podacima o lokaciji cijelo vrijeme ili ga uskratiti u potpunosti. S novim izdanjem Androida dobit ćemo opciju davanja pristupa podacima samo kad je aplikacija aktivna.

Postavke privatnosti

Android Q imat će u postavkama posebnu kategoriju namijenjenu zaštiti privatnosti. U njoj ćemo moći pregledati kakve sve dozvole aplikacije mogu tražiti od kalendara, kamere, popisa kontakata, mikrofona i drugo. Na istom mjestu moći ćemo davati i uskraćivati dozvole.

Bolje upravljanje obavijestima

Kad zadržite pritisak na pojedinoj obavijesti, dobit ćete nekoliko novih mogućnosti što s njome možete napraviti: Block, Show silently i Keep alerting. Više nećemo morati kopati po postavkama kako bismo blokirali neku obavijest, namjestili ju za tihi prikaz ili joj odobrili nastavak prikazivanja kao i dosad, piše CNET.