MODERNIZIRALI SE

Papina Švicarska garda dobila je zanimljive 3D printane kacige

25.02.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Umjesto tradicionalnih metalnih moriona, teških dva kilograma, vojnici Švicarske garde nosit će znatno lakše PVC kacige koje je jednostavnije izraditi

Moderna odora pripadnika Švicarske garde, nadahnuta renesansnim umjetninama nadahnutim vojnicima, uvedena je u uporabu 1914. godine. Tijekom godina u Vatikanu su zadržali tradicionalne elemente odore, za koju su kovači izrađivali pojedine dijelove, uključujući i kacigu.

TEHNO IZBOR

Deset najboljih besplatnih igara za iPhone

Pogledaj galeriju

Prošle godine stigla je najava kako prepoznatljive kacige (zovu ih morioni) više neće biti metalne, već od PVC-a. Tko god je nosio kacigu dulje vrijeme zna koliko se može zagrijati ako stojite na otvorenom, izloženi sunčevim zrakama. Vjerujemo kako će vojnici koji ih moraju redovno nositi odahnuti.

  • +11
Papa Franjo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prva runda od 98 kaciga (naručeno ih je ukupno 120) isporučena je u Vatikan 22. siječnja, na 513. godišnjicu osnivanja Garde. Plastične kacige nastale su temeljem skeniranja moriona iz 16. stoljeća. Printa ih se pomoću HP-ovog 3D pisača, za što treba oko 14 sati. Usporedbe radi, za izradu jednog metalnog potrebno je oko 130 sati rada.

Nove su kacige znatno lakše (570 grama naspram dva kilograma) i otporne na UV zrake, a imaju i otvore za ventilaciju. Koristit će ih se samo u ceremonijalne svrhe - kad papa Franjo drži misu, primjerice, ili tijekom posjeta državnika, piše Verge.