NOVA ERA

Ovaj motocikl je u cijelosti 3D isprintan

21.11.2018 u 15:40

Bionic
Reading

3D printanje polako ali sigurno zauzima sve više mjesta u automobilskoj industriji, no doseg ove moderne tehnologije zasad je ograničen na komponente

To nije spriječilo ekipu BigRepovog Nowlaba da isprinta čitav motocikl, prvi ovakve vrste na svijetu.

Tako je, gotovo sve na ovom motociklu, od okvira i ‘vilica’, do sjedala, felgi, pa čak i ‘guma’ isprintano je korištenjem FDM 3D tehnologije.

Nera, što je skraćenica od ‘New Era’, odnosno nova era, je dugačka 190 cm, teži 60 kilograma, te unutar okvira skriva električni pogon s baterijom nepoznate snage i kapaciteta. Jednako su nam nepoznate i performanse, no one su manje bitne u cijeloj priči budući da je ipak riječ o studiji.

Video kojeg su Nijemci objavili na YouTubeu pokazuje motocikl u pomalo nestabilnom pokretu, što je vjerojatno krivica takozvanih guma ‘bez zraka’. Kao što možete vidjeti u priloženom zapisu, Nera koristi saćastu strukturu umjesto uobičajenih guma, čime ovi pneumatici učinkovitije apsorbiraju oštećenja, te se ne mogu probušiti.

Nera je daleko od proizvodnje, te je zapravo tek ogledni primjer napretka tehnologije 3D printanja. Ipak, teško se oteti dojmu da nije tako daleka budućnost u kojoj ćemo praktički sami moći kreirati vozila kakva god nam padnu na pamet.

Izvor: Screenshot
Nowlab Nera Izvor: Promo fotografije / Autor: Nowlab