širenje zaraze

Pandemija bi se mogla zaustaviti kad bi barem 70 posto ljudi u javnosti dosljedno nosilo maske, tvrdi novo istraživanje

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 25.11.2020 11:20
  • Objavljeno 25.11.2020 u 11:15
Čak bi i manje učinkovite platnene maske mogle usporiti širenje zaraze, samo da se dosljedno nose', zaključuju istraživači

Čak bi i manje učinkovite platnene maske mogle usporiti širenje zaraze, samo da se dosljedno nose', zaključuju istraživači

Izvor: Zuma Press / Profimedia / Autor: Carofei/Fotogramma

Istraživači Sanjay Kumar i Heow Pueh Lee proučili su upotrebu različitih vrsta maski i svoja zapažanja saželi u članku koji objavljuje stručni časopis Physics of Fluids

Nošenje maski u javnosti kako bi se usporilo širenje Covida-19 naveliko preporučuju zdravstveni radnici širom svijeta. To je pokrenulo studije koje istražuju fiziku upotrebe maski i prijenosa bolesti, kao i niz istraživanja materijala, dizajna i drugih problema koji utječu na način na koji djeluju maske.

Časopis Physics of Fluids objavio je članak 'Perspektiva ponašanja protoka tekućine respiratornih kapljica i aerosola kroz zaštitne maske u kontekstu SARS-CoV-2' koji potpisuju Sanjay Kumar i Heow Pueh Lee. Oni su proučavali upotrebu maski te saželi ono što znamo o načinu na koji maske filtriraju ili blokiraju virus.

  • +9
  • +6

Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Jedan od ključnih aspekata funkcije maske uključuje veličinu kapljica tekućine izbačenih iz nosa i usta kad osoba razgovara, pjeva, kiše, kašlje ili samo diše. Najčešće je riječ o većim kapljicama, veličine 5-10 mikrona. One su tek uvjetno male; čisto za usporedbu, ljudska je kosa promjera oko 70 mikrona.

Količina zraka prilikom udisanja i izdisanja

Količina zraka prilikom udisanja i izdisanja

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Heow Pueh Lee

Najveća se opasnost krije u kapljicama manjim od pet mikrona. One se mogu aerosolizirati i dugo ostati lebdjeti u zraku. Među mnogim vrstama maski koje se koriste - platnene, kirurške, N95... - samo one s oznakom N95 mogu filtrirati kapljice veličine aerosola.

Istraživači su otkrili da maske izrađene od hibridnih polimernih materijala mogu učinkovito filtrirati čestice i istodobno hladiti lice. Vlakna koja se koriste propuštaju infracrveno zračenje i dopuštaju toplini da izlazi ispod maske.

Simulacija protoka zraka uz lice osobe koja nosi masku N95

Izvor: Društvene mreže / Autor: SciTech Daily

Pregledane su i epidemiološke studije kako bi se otkrilo smanjuju li maske reprodukcijski broj: ako se on spusti ispod 1, zaraza se prestaje širiti.

'Rezultati sugeriraju da bi dosljedna upotreba učinkovitih maski, poput onih kirurških, mogla iskorijeniti pandemiju kad bi barem 70 posto stanovnika takve maske dosljedno koristilo u javnosti', rekao je Kumar. 'Čak bi i manje učinkovite platnene maske mogle usporiti širenje zaraze, samo da se dosljedno nose.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!