WWDC 2019

Ovo su značajke zbog kojih se radujemo novom iOS-u 13

05.06.2019 u 10:57

Bionic
Reading

Novi operativni sustav za Appleove pametne telefone uvodi niz rješenja koja će olakšati svakodnevno korištenje, a pridružuje im i već neko vrijeme zagovaranu zaštitu podataka

Apple je na ovogodišnjem Worldwide Developers Conferenceu prisutnima dao uvid u novu verziju svojeg mobilnog operativnog sustava iOS.

Dark Mode

iOS 13 najavljen je za ovu jesen te svim kompatibilnim uređajima donosi niz zanimljivih značajki, uključujući dugo iščekivani noćni mod rada koji, prema riječima samog Applea, podržava sve Appleove aplikacije, dok developeri koji razvijaju aplikacije za iOS značajku mogu ugraditi u svoje programe te ju programirati da se aktivira, odnosno gasi u određeno doba dana. Premda je noćni mod rada već dobro uigrana priča kod velikog broja aplikacija, njezina pojava na Appleovom smartfonu i dalje je dobrodošli novitet - pogotovo za vlasnike uređaja s OLED ekranom koji će zahvaljujući Dark Modeu vjerojatno dobiti barem sat vremena dodatnog rada baterije.

Prijava bez predaje osobnih podataka

Apple je najavio novu sigurnosnu značajku pomoću koje se korisnik može prijaviti u aplikacije bez korištenja svojeg privatnog emaila. Umjesto prijave mailom, vlasnici iPhonea će se moći prijaviti Apple ID-jem. Apple će kako bi ispunio rubriku za email adresu napraviti jedinstvenu nasumično generiranu adresu preko koje će proslijediti informacije vezane uz prijavu na vašu privatnu adresu bez da je programu poslao vaše privatne podatke. Za kraj, Apple naglašava da ovu značajku neće koristiti za praćenje korisničke aktivnosti unutar aplikacija.

klikom do prve pomoći

Pet besplatnih aplikacija koje šire pozitivu i jačaju vaše mentalno zdravlje

Pogledaj galeriju

Nova aplikacija Fotografije

Najnovija iteracija Appleove aplikacije za uređivanje i snimanje fotografija ovog puta dobija podršku lokalizirane umjetne inteligencije koja će razvrstavati fotografije po kategorijama te korisnicima pomoći da organiziraju galerije i riješe se duplikata bez dugotrajnog prekopavanja. Nadalje, Apple je najavio nekoliko novih značajki za poboljšavanje moda za portret, kao i poboljšane značajke već prisutnih funkcija. Što se sučelja tiče, ono je svedeno na sam minimum kako ne bi smetalo pri samom fotografiranju.

Nove Mape

Nakon 4 milijuna provezenih kilometara u dodatnom mapiranju već postojećih lokacija, Apple je odlučio nadograditi Maps aplikaciju dodatnim pokrićem za prometnice, boljim podacima za pješake, točnijim adresama i boljim pokrićem terena. Nove bogatije mape u SAD će stići do kraja 2019. dok će ostatak svijeta morati pričekati do kraja iduće godine.

Još jedan novitet kojeg ovdje vjerojatno nećemo uskoro vidjeti je 3D forografija lokacija slična Googleovom Street Viewu. Za kraj, tu su Kolekcije, nova značajka koja korisnicima omogućava da organiziraju i dijele listu omiljenih lokacija, kao i favoriti kojima će se sada moći pristupiti odmah nakon otvaranja aplikacije.

Dodatne značajke

Pored navedenih glavnih značajki, novi iOS uvest će i poboljšani glas Siri, gestikulacijsko tipkanje (s trenutno ograničenim brojem jezika), elegantnije Notese, poruke sa personaliziranim animojijima i memojijima, kao i puno veću kontrolu nad lokacijskim uslugama (moći će se doslovno dozvoliti aplikaciji da korisnikovu lokaciju očita jedan jedini put).

Datum dolaska

Beta iOS-a 13 bit će dostupna uskoro, dok će konačna verzija operativnog sustava stići ove jeseni, vrlo vjerojatno nakon predstavljanja najnovijih iPhone uređaja.