PO OCJENI HAK-a

Ovo su najbolje autosjedalice na domaćem tržištu

23.06.2015 u 18:40

Bionic
Reading

Hrvatski autoklub objavio je rezultate testa 30 dječjih autosjedalica svih skupina težine. Najbolje su dobile ocjenu tri (najviša moguća bila je pet), a osam ih nije prošlo testiranje

Fokus testiranja provedenog u HAK-u bio je usmjeren na sigurnost (zaštita od frontalnog i bočnog sudara), lakoću uporabe i ergonomiju, sadržaj štetnih sastojaka te jednostavnost čišćenja i završnu obradu.

Sveukupni zahtjevi koji se postavljaju pred svaku autosjedalicu podignuti su na višu razinu nego što je to bilo prethodnih godina pa se zbog toga dobiveni rezultati više ne mogu izravno uspoređivati s testiranjima od 2011. do 2014.

Najvažnije ovogodišnje promjene odnose se na tijelo modela automobila koje se sad koristi prilikom testiranja frontalnog sudara (Golf VII) zbog čega su u uporabu stavljene nove testne lutke koje 'glume' najmanje putnike i novi senzori ozljeda, dok su neke od testnih lutaka dobile drugačije senzore (primjerice, senzori na abdomenu).


Što se tiče bočnog sudara, korišten je novi eksperimentalni postupak s vratima koja u nesreći ulaze u automobil, sve u skladu s normom ECE R 129, a vodilo se računa i o novim uvjetima testiranja nakon objave Euro NCAP-ova testnog protokola za 2015. Dodatno su razvijeni i testovi rukovanja i ergonomije, a kod korištenja štetnih sastojaka primijenjene su posljednje verzije standarda za igračke i tekstil.

Nema odlikaša ni vrlo dobrih

Ni ovo testiranje nije iznjedrilo autosjedalicu s maksimalnom ocjenom vrlo dobar. U HAK-u smatraju da proizvođači vjerojatno kalkuliraju oko isplativosti proizvodnje autosjedalice s maksimalnim rezultatima u svim kriterijima testiranja jer proizvodna cijena takve autosjedalice sigurno ne bi bila niska i ona bi cijenom odskakala od drugih proizvoda na tržištu.

Na prvom ovogodišnjem testiranju najboljoj ocjeni maksimalno su se približila tri proizvoda namijenjena grupi II/III, odnosno, većoj djeci od 15 do 25 kilograma (grupa II) i djeci od 22 do 36 kilograma (grupa III). Riječ je o sjedalicama Britax Römer Kidfix SL SICT i o dva Cybexova modela, Cybex Solution M i Solution M-fix, koje kvaliteta i sigurnost izdvajaju od ostatka konkurencije.


Pritom Britax i Cybex imaju i mnogo zajedničkih osobina: nizak rizik od ozljeda u frontalnom sudaru, vrlo nizak rizik u bočnom sudaru, izvrsnu putanju pojasa, lako prilagođavanje visini djeteta, stabilnost u automobilu, nizak rizik od pogrešne montaže, jednostavno zakopčavanje pojasa, jednostavnu montažu, lako razumljiva uputstva i upozorenja, dobru potporu za noge, dobro punjenje materijalom, udobnu poziciju sjedenja, puno prostora za dijete, pranje presvlake u perilici i njezino lako skidanje, izvrsnu završnu obradu, nisku kontaminaciju, a riječ je i o vrlo laganim sjedalicama.

Jedini nedostatak kod Britaxa odnosi se na limitiran pogled djeteta izvan automobila, dok je zajednički minus Britax Römer Kidfixa SL SICT te Cybex Solution M i Solution M-fixa činjenica da te sjedalice zauzimaju nešto više prostora.

U skupini koja je prošla s ocjenom dobar nalazi se još 11 proizvoda, pet sjedalica zadovoljava, a tri su se provukle i zaslužile konačnu ocjenu jedva dovoljno.

Tko nije zadovoljio?

Čak osam modela nije prošlo testiranje. Pritom je kod Hauck Vario Guarda nedostatak primijećen kod zaštite pri frontalnom sudaru, dok je kod ostalih slučaj bio u prevelikoj količini štetnih sastojaka koja se koristila prilikom izrade (plastifikatori).


U grupama 0+, namijenjenim novorođenčadi i vrlo maloj djeci, te kombiniranim grupama 0/I, 0+/I, 0+/I/II, najbolji rezultat ponovno su ostvarila dva Cybexova proizvoda: Cybex Cloud Q i Cybex Cloud Q & Base Q-fix. Cloud Q je pritom jedina testirana autosjedalica s maksimalnom ocjenom na području sigurnosti zahvaljujući vrlo niskom riziku od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, izvrsnoj putanji pojasa, lakom prilagođavanju visini djeteta i stabilnosti u vozilu.

U skupini I te kombiniranim skupinama I/II i I/II/III bilo je 12 proizvoda. Od toga ih je pet zaradilo ocjenu dobar, a najbolji je ponovno Cybex sa svojim modelom Pallas M-fix. U kombiniranoj skupini II/III, između šest autosjedalica na testu, pobjedu su podijelila tri već spomenuta proizvoda, ujedno i sveukupni pobjednici ovoga testa: Britax Römer Kidfix SL SICT, Cybex Solution M i Cybex Solution M-fix.

Kod dva modela i-Size za djecu od 61 (67) do 105 centimetra visine - Bébé Confort Axissfix i Maxi Cosi 2wayPearl - nisu uočeni veći nedostaci i ove su sjedalice prošle s ocjenom dobar. Goodbaby za djecu od 9 do 18 kilograma zaradio je ocjenu zadovoljavajuće, Babyfirst za djecu do 13 kilograma jedva dovoljno, dok Lutule iz iste skupine od 9 do 18 kilograma nije prošao

Više:HAK