LAKŠE I BRŽE

Ovo su kratice koje ćete koristiti u novim Windowsima

10.10.2014 u 11:24

Bionic
Reading

Očekivanja vezana za nadolazeći Windows operativni sustav rastu sa svakim novim danom. Windows 10 će u mnogočemu biti prilagođeniji naprednim korisnicima i poslovnom segmentu, a pravi 'dragulji' tek trebaju osvanuti u nekom od 'buildova' sustava. Za one koji su se usudili instalirati ovu vrlo ranu verziju sustava nazvanu Technical Preview, vrijedi reći kako postoje nove tipkovničke kratice

Microsoftov Brandon LeBlanc na službenom Windows blogu navodi kako su ga neki već ranije pitali da se objavi lista novih tipkovničkih kratica vezanih uz sustav, nakon što je nekolicina 'slučajno' otkrila njihovo postojanje.

Neke od njih su star(ij)e, prenamijenjene ili potpuno nove, a lista slijedi u nastavku:


■Snapping window: WIN + LEFT or RIGHT (can be used with UP or DOWN to get into quadrants)
■Switch to recent window: ALT + TAB (unchanged) – Hold shows new Task view window view, let go and switches to app.
■Task view: WIN + TAB – New Task view opens up and stays open.
■Create new virtual desktop: WIN + CTRL + D
■Close current virtual desktop: WIN + CTRL + F4
■Switch virtual desktop: WIN + CTRL + LEFT or RIGHT

Povrh toga, autor Scott Hanselman je na svom blogu otkrio i niz kratica za command prompt, za koji je kompanija posvetila posebno vrijeme na prezentaciji Windows 10 operativnog sustava. Nakon mnogo godina, sadržaj (tekstualnog tipa) iz clipboarda će konačno moći biti 'zalijepljen' i u cmd.exe. Da bi se nove kratice aktivirale u Windows 10 OS-u, za sada je ipak potrebno ići u poseban 'Experimental' tab: