BUDUĆNOST DOLAZI

Ovo su IoT trendovi koje treba držati na oku

04.04.2016 u 09:32

Bionic
Reading

Glavnih područja na kojima ćemo vidjeti najveće napretke na području interneta stvari namijenjenog širokoj potrošnji su povezani domovi, nosivi uređaji, zdravstvo, robotika te dronovi i transport

Razvoj hardvera i pratećeg softvera za povezane domove bit će uglavnom usmjeren na sigurnost, središnje kućanske uređaje (poput Nestovog termostata ili LG-jevih pametnih hladnjaka) i kućna čvorišta.

Naglasak će biti na jednostavnosti i lakoći korištenja, gradnji povjerenja te uvođenju naprednih mogućnosti upravljanja pojedinim segmentima kućanstva, poput primjerice rasvjete ili rashladnih sustava. Proizvođači će morati naći način kako opravdati potrebu za nabavljanjem naprednih uređaja nove generacije iz domene interneta stvari.

Zdravstvu bi mogle koristiti pogodnosti koje nosi stalna povezivost, veći protok podataka i informacija te smanjenje broja nepotrebnih transakcija između osoblja i pacijenata.


Američka Savezna uprava za lijekove i hranu (Food and Drug Administration, FDA) procjenjuje kako će oko 500 milijuna vlasnika pametnih telefona diljem svijeta ove godine koristiti neku medicinsku aplikaciju. Taj bi broj trebao narasti na 1,7 milijardi korisnika smartfona i tablet računala do 2018.

Pametni kreveti, povezani elektrokardiogrami i drugi uređaji bit će sve češći prizor u bolnicama. Najveći utjecaj mogao bi se osjetiti u poboljšanju telemedicine i smanjenju troškova praćenja pacijenata, boljem upravljanju i isporuci lijekova te novim otkrićima zahvaljujući povećanom korištenju povezanih senzora.

Što se industrije tiče, mogućnosti primjene su veće nego u potrošačkom sektoru. S više od 13 milijardi povezanih uređaja, kojima se svaki tjedan pridružuje na milijune novih, na raspolaganju će biti ogromna količina podataka koje će biti moguće upotrijebiti za, recimo, smanjenje prometnih gužvi, optimizaciju tvorničkih proizvodnih procesa, učinkovitije upravljanje resursima...

Važan utjecaj imat će razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja, rješenja koja će jamčiti sigurnost te računalstvo pogonjeno senzorima.

Više:Tech Crunch