ljubav i logika

Ovo je filozofija po kojoj supružnici Gates odgajaju svoju djecu

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 30.04.2018 14:56
  • Objavljeno 30.04.2018 u 14:56
Bill i Melinda Gates

Bill i Melinda Gates

Izvor: Wikipedia / Autor: Kjetil Ree

Vode se metodom 'Ljubav i logika' iz sedamdesetih godina čija je temeljna filozofija izbjegavanje emocionalnog kažnjavanja i nagrađivanja za uspjeh te prihvaćanje djece onakvom kakva jesu

Bill Gates se ne pretvara da živi u ravnopravnoj obitelji. Kad je u pitanju roditeljstvo, a ima troje djece, prva osoba Microsofta i milijarder priznaje da njegova supruga Melinda čini puno više od njega.

'Moja supruga čini 80 posto svega', rekao je Gates studenatima Harvarda u četvrtak, gdje je i sam studirao matematiku i informatiku dvije godine, ali nikada nije završio, premda je kasnije dobio posebnu diplomu ovog Ivy League sveučilišta.

'Moja najstarija kći diplomirala je na Stanfordu u lipnju, pa sam optimističan da neće nastaviti mojim koracima', šalio se.

Gates je rekao da su on i njegova supruga dosta razmišljali o modelu koji su koristili za podizanje svoje troje djece, koji sada imaju 15, 18 i 22 godine. Kaže da su slijedili model iz sedamdesetih, zvan 'Ljubav i logika'. Riječ je o formuli koju je stvorila grupa trojice muškaraca – psihologu, psihijatru i bivšem odgojnom djelatniku. Temeljna ideja njihove filozofije usredotočena je na to da se izbjegava emocionalna kontrola, što smanjuje emocionalne reakcije, kao što su vikanje ili opominjanje.

  • +7
  • +4

Bill Gates

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Jedna od najvećih prednosti primjene ljubavi i logike je da nam pomaže da naučimo kako obuzdati naše emocije, ali i jezik', napisao je pokretač metode Charles Fay u svojem blogu.

Gates priznaje da ipak nisu bili dosljedni u provođenju pristupa.

'Možete li se riješiti emocija? Ne možete to učiniti', rekao je.

Model 'Ljubav i logika' također naglašava važnost ne nagrađivanja djeca materijalnim stvarima, nego umjesto toga bezuvjetnom ljubavlju i divljenjem prema djeci zbog toga tko su oni, a ne onoga što postižu ili ne postižu (primjerice, loše ocjene).

'Mnogi izuzetno uspješni ljudi borili su se s ocjenama kao djeca', napisao je Fay. 'Ono što je najvažnije jest da naša djeca razvijaju dobar karakter, znatiželju i vještine rješavanja problema'.

Model je pomalo sličan sokratskoj metodi, jer gura roditelje da se usredotoče na postavljanje pitanja o svojoj djeci i navodi ih da razmišljaju o tome kako riješiti vlastite probleme, umjesto da im daju odgovore.

Gates kaže da je metoda 'Ljubav i logika' daleko od načina kojim su njega odgajali, ali je oduvijek znao da želi drugačije raditi s vlastitom djecom.

Melinda Gates

Izvor: Twitter / Autor: NN

Ova metoda nije bila jedini način postavljanja granica dok su djeca odrastala. Nijedno nije imalo mobitel dok nisu imali 14 godina i odlazili su u crkvu sa roditeljima. No svako će Gatesovo dijete dobiti oko 10 milijuna dolara kao nasljedstvo, što je samo dio njegove neto vrijednosti od oko 90 milijardi dolara.

'Želimo postići ravnotežu u kojoj imamo slobodu da učine bilo što, ali ne i dati im mnogo novaca, kako bi mogli samo izlaziti i ništa ne raditi', rekao je Gates, prenosi Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!