PRISTUPAČNI GADGETI

Ovi smartfoni s Androidom koštat će vas manje od 900 kuna

24.09.2016 u 10:49

Bionic
Reading

Veliki proizvođači mobilnih uređaja iz godine u godinu predstavljaju sve skuplje i skuplje modele smartfona stelarnih performansi koje si, nažalost, mnogi kupci ne mogu priuštiti. E pa, tiraniji flagshipa je stigao kraj! Donosimo vam izbor smartfona koji ponosno prkose cijeni višoj od 900 kuna

Izbor smartfona kod prosječnog kupca najčešće ima tri ključne faze. Prva je izbor najboljeg uređaja na tržištu. Druga je cijena. Treća je potražnja za jeftinijim modelom. Ponekad, doduše, niti taj jeftiniji uređaj ne zadovoljava kriterije koje diktira mjesečni budžet, nakon čega kupac jednostavno mora izabrati uređaj koji si može priuštiti.

Uređaji koje smo ovdje izabrali okvirno spadaju u klasu od osamsto do devetsto kuna, s time da smo za svakog imali nekoliko ključnih izbornih kriterija. Kao prvo, mora se raditi o smartfonu s dodirnim ekranom i prihvatljivom baterijom. Kao drugo – izabrali smo one koje pogoni operativni sustav Android. Konačno, nastojali smo se držati poznatijih marki poput LG-ja, Huaweija i Acera

Prvi uređaj koji smo izabrali je Acer Liquid Jade Z. Ovaj smartfon ima dijagonalu zaslona od pet inča te LCD IPS prikaz zaštićen vrlo otpornim Gorilla Glassom 3. Odlikuje se rezolucijom 1280 puta 720 piksela te ima 8 GB zapremnine proširive do 32 GB. Može zapremiti SIM karticu, pogoni ga Android 4.4 (Kitkat), podržava 3G i 4G, a ima i dvije vrlo solidne kamere. Prednja ima rezoluciju od pet megapiksela, a stražnja 13 megapiksela. Najslabija točka Acer Liquid Jade Z-a njegova je baterija zapremnine 2300 mAh. Moguće ga je nabaviti u Instaru po cijeni od 893,69 kuna.

Drugi smartfon dolazi iz Asusa te, kao i Liquid Jade, ne spada među najmoćnije uređaje na tržištu. Ono čime konkurira je pristupačnost i cijena. Asus Zenfone Go je kompaktni mobilni uređaj s dva utora za SIM kartice i nešto manjim ekranom dijagonale 4,5 inča. Pod plastičnim poklopcem (čiju boju možete birati) nalazi se Qualcommov procesor 8212 (quad core takta 1.2GHz). Asus Zenfone Go ima 8 GB zapremnine koju možete proširiti do 64 GB, prednja kamera ima 0,3 megapiksela dok je stražnja nešto jača te može snimati slike od pet megapiksela. Ovaj kompaktni uređaj dolazi sa sasvim solidnom baterijom za svoj form faktor – 2070 mAh - te košta oko 780 kuna, što zbilja nije previše.

Treći uređaj koji je ušao u uži izbor Huaweijev je Y625. Riječ je o telefonu s ekranom dijagonale pet inča rezolucije 480 puta 854 piksela. Y625 ima dva slota za SIM kartice, kao i microSD slot za dopunjavanje ugrađenih 4 GB karticama zapremnine do 32 GB. Ispod poklopca nalazi se četverojezgreni procesor od 1,2 Ghz. Operativni sustav je Android 4.4.2 (KitKat). Što se kamera tiče, prednja ima dva megapiksela, a stražnja osam megapiksela. Baterija ima kapacitet 2000 mAh te košta 841 kunu

Četvrti smartfon također stiže iz Huaweija. Riječ je o Huawei Y3 II, uređaju ekrana dijagonale 4,5 inča te razlučivosti 480 puta 854 piksela. Kao i Y625, Y3 II stiže s opcijom za dual SIM. Pogoni ga četverojezgreni procesor od 1 Ghz, ima 1 GB RAM-a te 8 GB zapremnine. Pogoni ga Android OS 5.1 (Lollipop), a podržava 3G i 4G prijenos podataka. Zapremnina mu je proširiva do 32 GB. Što se kamerica tiče, frontalna dolazi s dva megapiksela dok stražnja ima pet megapiksela. Konačno, tu je baterija od 2100 mAh i prihvatljiva cijena od oko 840 kuna.

Telefon iz LG-ja koji je upao u naš uži izbor je K4 K120E. Riječ je o uređaju ekrana dijagonale 4,5 inča – točnije IPS panelu rezolucije 480 puta 854 piksela. K4 K120E podržava dvije SIM kartice, a pogoni ga četverojezgreni procesor takta 1 Ghz. Zapremnina mu je 8 GB, a ako vam to nije dovoljno, možete proširiti do 32 GB pomoću microSD kartice. Što se prijenosa podataka tiče, K4 K120E podržava prijenos podataka 4G/LTE. Prednja kamera ima rezoluciju od dva megapiksela dok stražnja ima nešto više – pet megapiksela. Pogoni ga operativni sustav Android 5.1 (Lollipop), ima zamjenjivu bateriju zapremnine 1940 mAh, a koštat će vas od 388 kuna na više.

Samsung je kao proizvođač, ako ni po čemu drugom, poznat po tome da mu rijetko koji smartfon košta manje od 1200 kuna. Zato pronaći pristupačan model Samsung Galaxy J3 J320 zbilja nije bilo lako. Ovaj model napravljen je u 2016. te po cijeni od 798 kuna naviše (HT) zbilja nudi puno toga. Riječ je o dual SIM uređaju koji podržava 3G i 4G, ima TFT zaslon od pet inča razlučivosti 540 x 960 piksela i zapremninu od 8 GB proširivu do 64 GB. Pogoni ga četverojezgreni procesor od 1,5 GHz, ima 1,5 GB radne memorije te dvije jako dobre kamere. Prednja, naime, ima pet megapiksela, a stražnja osam megapiksela, što je više od bilo kojeg drugog uređaja u našem izboru.

Sljedeći uređaj u našem izboru je Lenovov Vibe C. Riječ je o smartfonu ekrana dijagonale pet inča i iznimno pohvalne rezolucije 720 puta 1080 piksela. Dvije kamere od pet megapiksela i dva megapiksela dobre su za selfieje i snimanje videa do razlučivosti 720p. Smartfon ima memoriju od 1 GB, a pogoni ga četverojezgreni procesor od 1,1 GHz. Zapremnina mu je 8 GB, što je moguće proširiti do 32 GB putem kartice. Konačno, tu je podrška za 3G i 4G mreže, kao i baterija pohvalnog kapaciteta od 2300 mAh. U dućanu HT-a Lenovo Vibe C može se kupiti po prihvatljivoj cijeni od 798 kuna

Za kraj, tu je LG Spirit 4G LTE, smartfon IPS ekrana dijagonale 4,7 inča te rezolucije 1080 x 720 piksela. Njegova najveća snaga leži u moćnoj stražnjoj kameri rezolucije osam megapiksela. Prednja je, u drugu ruku, slabija od konkurencije te snima u rezoluciji od samo jednog megapiksela. Što se ostalih karakteristika tiče, tu je operativni sustav Android 5.0.1 Lollipop, podrška za 4G, četverojezgreni procesor od 1,3 GHz te 8 GB zapremnine koju možete nadograditi do 32 GB. Konačno, tu je i baterija od 2100 mAh i cijena - 998 kuna. Da, znamo da cijena ovog uređaja probija limit koji smo odredili na početku članka, no uzmemo li u obzir karakteristike, taj mali dodatni trošak mogao bi biti opravdan.