GARTNEROVA PROCJENA

Ove godine kupit ćemo 2,5 milijarde elektroničkih uređaja

10.07.2015 u 06:13

Bionic
Reading

U američkoj analitičkoj kući procjenjuju kako će broj isporučenih osobnih i tablet računala te ultrabookova tijekom ove godine biti manji, a mobitela veći

Novo Gartnerovo izvješće pokazuje kako će se tijekom ove godine, kao i tijekom nekoliko prethodnih kvartala, tržište osobnih računala (skupa s tablet računalima i ultrabookovima) smanjiti, ponajprije zbog deprecijacije valuta u Europi, Rusiji i dijelovima Azije i Latinske Amerike u odnosu na američki dolar.

Svoj doprinos dat će i novo izdanje operativnog sustava Windows - očekuje se kako će desetka produljiti životni vijek uređajima koje se trenutno koristi te smanjiti potražnju za novima.


Što se tablet računala i ultrabookova tiče, u Gartneru smatraju kako je manjak inovacije i komoditizacija tih uređaja doveo do smanjenja prodaje i snižavanja cijena. Taj će trend biti nastavljen i dalje, procjenjuju.

Očekuje se kako će na tržište PC-ja biti isporučeno oko 300 milijuna uređaja tijekom ove godine, računajući i uređaje poput Appleovog MacBook Aira. Jedini segment koji bilježi stvaran rast su mobiteli, kojih bi trebalo biti isporučeno tek nešto manje od dvije milijarde, 60 milijuna više nego prošle godine.


Ukupno gledano, tržište će dosegnuti razinu od oko pola milijarde računalnih uređaja i rasti za 1,5 posto. Iduća godina i 2017. bi trebale biti bolje, najavljuju iz Gartnera.

Više:Neowin