PAMETAN KAO TAKSIST

Ovako izgleda polaganje najtežeg ispita na svijetu

18.11.2014 u 15:22

Bionic
Reading

Jedan od mitova je onaj da ljudi tijekom života koriste svega deset posto kapaciteta vlastitog mozga. No je li uistinu u pitanju samo mit? Londonski taksisti, kao što ćete vidjeti, koriste mnogo, mnogo više

Londonski taksisti već godinama polažu ispit kolokvijalnog naziva 'The Knowledge' odnosno u slobodnom prijevodu - znanje.

Naime, da biste upravljali ikonskim crnim automobilom u britanskoj prijestolnici i nudili javni prijevoz od točke A do točke B u jednom od najprometnijih gradova na svijetu, morate napamet znati svaku od 25.000 londonskih ulica, no i mnogo više od toga.

Od budućeg londonskog taksista očekuje se da zna sve na tim cestama. SVE.

To znači gdje se nalazi koji restoran ili kafić, dućan ili doslovno bilo kakav objekt od važnosti, neovisno o tome koliko je opskuran. Taksisti moraju znati gdje se nalaze, primjerice, štandovi s cvijećem, praonice veša, pa čak i komemorativne plakete.

Svi prometni znakovi i propisi, koja ulica je slijepa, koji izlaz na rotoru vodi kamo, i slično? Ne budite smiješni.

U trenutku kad svladaju gradivo, londonski taksisti razlikuju svaku građevinu po nijansi fasade i poznaju svaki kvadratni metar grada u centimetar pa je čudo da ne voze zavezanih očiju.

Koliko vremena treba za ovu (ne)moguću misiju? U prosjeku tri godine i 80.000 prevaljenih kilometara pješice i na motociklu. Toliko je trebalo jednom kandidatu kojeg je pratio The New York Times Style Magazine. Čak i uza sve ove pripreme, Znanje se prolazi u prosjeku tek iz dvanaestog pokušaja!

Što doista znači znati Znanje, možete vidjeti u videoisječku u nastavku. Pored ovog svi ostali ispiti ovog svijeta djeluju skoro kao dječja igra.

Pogledajte.