OPASNI HOTSPOTOVI

Ovaj virus širi se Wi-Fi mrežama i nitko mu ne može ništa

28.02.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Istraživači sa Sveučilišta u Liverpoolu prikazali su prvi računalni virus koji se širi 'zrakom' ili, bolje rečeno, putuje bežičnim mrežama od AP-a do AP-a u vrlo napučenim sredinama. Njegovo širenje su istraživači opisali kao slično onom u slučaju viroze, a istovremeno zaobilazi zaštite i ostaje neotkriven. Virus se zove Chameleon

Virus je u stanju tražiti slabosti u bežičnim mrežama i odabrati najpogodnije za širenje. Štoviše, kad su istraživači vidjeli da je Chameleon napao jedan Access Point (AP), to nije utjecalo na njegov rad, ali je mogao skupiti podatke svih drugih korisnika bežične mreže spojenih na njega. Virus bi uredno našao slabe i nezaštićene AP-ove nakon što bi naletio na zapreke u vidu dobre sigurnosti.

U najvećem riziku su se pokazale gusto 'naseljene' mreže koje se nalaze na udaljenostima od 10 do 50 metara.

Prije nego nastane panika, valja reći kako je virus Chameleon tehnički tek simulacija virusa u kontroliranim uvjetima koje su osmislili znanstvenici. Posrijedi je demonstracija mogućnosti razvoja virusa koji bi samostalno mogao napadati Wi-Fi mreže, što se do sada smatralo nemogućom misijom. 'Dokazali smo kako je to moguće, a sada smo u stanju iskoristiti dobivene podatke iz simulacije da bismo razvili nove tehnike obrane', rekao je Alan Marshall, profesor sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Više o istraživanju je moguće pronaći na linku