PROBLEMI, PROBLEMI

Ova značajka vlasnike Samsungovih TV-a najviše izluđuje

19.05.2017 u 15:17

Bionic
Reading

Južnokorejski proizvođač potrošačke elektronike zasut je upitima i anegdotama korisnika koji imaju problema s automatskim prebacivanjem na HDMI

Par desetaka stranica objava na službenom forumu Samsung Community moguće je svesti na jedan jednostavan zahtjev: dodajte, lijepo molimo, mogućnost isključivanja automatskog prebacivanja na HDMI.

HDMI-CEC (kratica za High Definition Multimedia Interface - Consumer Electronics Control) omogućava uređajima komunikaciju s televizorima i prijenos informacija i signala. Recimo, igraća konzola PlayStation 4 ima CEC i može automatski prebaciti televizor na svoj HDMI kad ju pokrenete. 

No, na PS4 je tu značajku moguće ručno isključiti, što na Samsungovim televizorima ne funkcionira. Isključivanje CEC-a na PS4 ne pomaže ako je povezan sa Samsungovim televizorom.

Prvo pitanje postavio je korisnik CNMark u travnju prošle godine. Zanimalo ga je kako je moguće isključiti značajku automatskog otkrivanja HDMI-ja jer mu se televizor uključivao automatski kad i Apple TV. Od tad mu se priključilo veliki broj korisnika upitima i anegdotama u kojima opisuju kako, recimo, 'uključivanje računala TV pretvara u HDMI'.

Ta 'značajka' je, čini se, novi dodatak Samsungovim televizorima za 2016. godinu, prenosi Verge. Pošto ju nije moguće isključiti, prije će biti kako je riječ o bugu. 

Posebno je loša situacija s Nintendovom igraćom konzolom Switch, koja Samsungove televizore i neke druge uređaje nasumce prebacuje u HDMI dok je u mirovanju. To barem djelomično može biti popravljeno ako se na Switchu isključi postavka Match TV Power State.

U poduljoj raspravi na forumu brojni korisnici opisali su svoje pokušaje rješavanja problema sa Samsungovom korisničkom podrškom. Čini se kako resetiranje hardvera te uključivanje i isključivanje pojedinih značajki zasad još nisu iznjedrili rješenje problema.