KORISNO

Ova će vam aplikacija reći gdje je najjeftinije gorivo

09.03.2015 u 21:20

Bionic
Reading

Mobilna aplikacija s cijenama goriva na benzinskim postajama dovršena je i besplatno dostupna na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva. Možete uspoređivati cijene i prijaviti one koje su previsoke

Aplikaciju možete instalirati na sve vrste mobilnih uređaja, kako bi pratili kretanje cijena na benzinskim postajama i usporedili ih.

Uz informacije o cijenama derivata, aplikacija će putem geolokacije ili pretraživanja davati informacije o udaljenosti korisnika od benzinske postaje, kao i druge korisne informacije za vozače, poput radnog vremena ili postojanja pristupa za invalide...

Putem portala o cijenama goriva i aplikacije možete prijaviti uočene nepravilnosti u cijenama motornih goriva - primjerice eventualna odstupanja od cijena dostavljenih Ministarstvu gospodarstva.

Uz dodatno povećanje prava i zaštite potrošača te pružanje nove usluge vozačima, u Ministarstvu gospodarstva žele potaknuti i tržišno natjecanje među trgovcima motornim gorivima.


Naime, od 15. veljače trgovci svaku promjenu maloprodajne cijene naftnih derivata i/ili biogoriva moraju dostaviti Ministarstvu. Te promjene vidjet će se na portalu i aplikaciji. Potrošači stoga mogu usporediti prijavljene cijena s onima na postajama i u slučaju neslaganja izvijestiti inspekciju Ministarstva gospodarstva.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je trgovcima da će oni koji budu imali cijene znatno više od drugih riskirati gubitak tržišta i obratno, oni s povoljnim cijenama mogu očekivati veći tržišni uspjeh.

Na pitanje koliko je koštala izrada portala i aplikacije, Vrdoljak odgovora da je sto tisuća kuna, koliko su iznosili ti troškovi, povoljno s obzirom na to da je razvijen vrlo efikasan alat za poticanje punog tržišnog natjecanja.

U Ministarstvu kažu da je u tijeku razvoj inačice aplikacije za engleskom jeziku, koja bi od posebne koristi trebala biti turistima.

Aplikacija za Android je dostupna na Googleovom Playu. Uskoro bi trebala dobiti i izdanje za iOS te za Windows Phone.