formify

Ova će kompanija proizvesti dizajnerski miš prema izgledu vaše ruke

19.04.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Formify će pomoću 3D pisača izraditi miš prilagođen anatomiji vaše ruke po cijeni od 142 do 179 dolara, a sve što će im trebati je fotografija vaše ruke

Većina korisnika računala previše ne razmišlja o ergonomiji njihovog računalnog miša, no situacija se mijenja ako ste profesionalni gejmer. Periferija koja vam ne odgovara mogla bi vam zasmetati pri korištenju te teoretski uzrokovati pad performansi u esportu. Tvrtka Formify sa sjedištem u Torontu smislila je način kako proizvesti prilagođene miševe koji su dizajnirani kako bi odgovarali ruci njihovog vlasnika.

Ako ste jedan od tih ljudi koji su spremni potrošiti preko sto eura na miš, vjerojatno znate da postoje gejmerski miševi prilagođeni različitim stilovima držanja. Ključna riječ, bez obzira koliko vi bili dobri u nekoj igri, se na kraju podesivost. Skuplji miševi dolaze sa mogućnošću modificiranja težine uređaja, zamjene tipki koje nude različit taktilni odgovor, detaljnog podešavanja brzine i odaziva te mijenjanja fizičkog oblika miša izmjenom dijelova kućišta.

Kanadski startup Formify sve ove opcije želi zamijeniti mišem koji, čim ga izvučete iz kutije, savršeno odgovara svakom korisniku. Kompanija navodi da im kupci samo moraju poslati fotografiju ruke kojom koriste miš s dlanom okrenutim prema gore i ispruženim prstima. Formify će uz pomoć 'algoritama strojnog učenja analizirati sliku ruke uzevši u obzir čimbenike poput duljine prstiju te širine i veličine ruke kako bi indentificirali optimalan dizajn za učinkoviti miš.'

Formify se za 3D ispis oslanja na HP-ovu Multi-Jet Fusion (MJF) tehnologiju koristeći proces kojim se tanki sloj smole u prahu tretira ljepilom iz inkjet uređaja te potom slojem za slojem spaja u ispis aditivnim proizvodnim procesom. Rezultirajući dijelovi imaju pomalo grubu teksturu, ali nemaju izdajničke brazde koje dolaze od 3D pisača temeljenih na ekstruziji. Korisnici također mogu birati jednu od pet različitih tekstura prianjanja dodanih tijekom procesa ispisa. 3D printani miševi.

Funkcija je kod miševa vrhunskih performansi jednako važna kao i oblik. Formifyevi miševi tako ispod tipki koriste Kailh GM 8.0 mikro prekidače, optički senzor od 26 000 DPI s brzinom praćenja od 650 inča u sekundi, dok je ugrađena punjiva baterija dobra za više od dva tjedna korištenja. Ukupna težina miša procjenjuje se na oko 55 grama, premda će točne brojke varirati ovisno o veličini ruke svakog korisnika.

Formify je za plasiranje proizvoda na tržište odlučio koristiti javno financiranje. Kampanja na Kickstarteru želi prikupiti 30.000 dolara za nešto manje od mjesec dana, a ograničena cijena za 'Super rane kupce' bit će oko 142 dolara. Puna cijena, piše Gizmodo, iznosit će oko 179 dolara nakon što proizvod konačno postane dostupan široj publici. Isporuka podupirateljima kampanje zakazana je za prosinac 2023.

Kao i kod svakog proizvoda financiranog masovnim financiranjem, posebice onih koji uključuju elektroniku i proizvodnju po narudžbi, ovaj procijenjeni datum isporuke najbolje je uzeti s rezervom. Postoje šanse da će doći do nepredviđenih kašnjenja dok se tvrtka kreće prema proizvodnom procesu (pod pretpostavkom da Kickstarter bude uspješan), pa nemojte biti iznenađeni ili ljuti ako svoj dobijete tek 2024. ili kasnije - ili nikad. To se, nažalost, događalo i prije.