UNIVERZALNI LIJEK

Otkriveno superantitijelo koje štiti od svih gripa!

LABORATORIJ svinjska gripa

LABORATORIJ svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Švicarski i britanski znanstvenici javljaju da su pronašli prvo antitijelo koje se može suprotstaviti svim virusima gripe tipa A

Prema studiji objavljenoj u uglednom časopisu Science Express, testiranja na zaraženim miševima pokazala su da se antitijelo može upotrijebiti kao odličan lijek u hitnim slučajevima.

No znanstvenici se nadaju da će rezultati omogućiti i razvoj univerzalnog cjepiva koje se za razliku od sadašnjih - sezonskih - ne bi moralo mijenjati svake godine s promjenama virusa. Ističu da je istraživanje dobar korak prema tom cilju.

Brojne skupine stručnjaka u svijetu već godinama pokušavaju razviti univerzalno cjepivo, svojevrsni sveti gral virologije. Da bi to postigli, moraju napasti neki dio virusa koji je zajednički svim sojevima i nikada se ne mijenja.

Neke studije pokazale su da ima ljudi koji su razvili superimunitet nakon što su preboljeli svinjsku gripu.

Znanstvenici iz britanskog Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja u Mill Hillu i njihovi kolege iz Švicarske ispitali su stoga više od 100.000 uzoraka stanica obrambenog sustava pacijenata koji su bili zaraženi svinjskom gripom ili su primili cjepivo. Postupno su izolirali antitijelo nazvano FI6 koje napada protein hemaglutinin na površini virusa gripe tipa A.

Sir John Skehel iz Mill Hilla kaže da su testirali antitijelo na svim podvrstama gripe te da je djelovao na sve. 'Nadamo se da ćemo ga jednog dana moći ubrizgati u tijelo i zaustaviti infekcije', rekao je Skehel.

Direktor Instituta za biomedicinska istraživanja u Švicarskoj, profesor Antonio Lanzavecchia kaže: 'Budući da je to prvo antitijelo koje djeluje na sve podtipove virusa gripe tipa A, ono predstavlja važnu novu mogućnost liječenja.'

Miševi kojima su stručnjaci tijekom testiranja ubrizgali FI6 postali su otporni na inače smrtonosne doze virusa H1N1. Od infekcija su se oporavile čak i životinje koje su primile antitijela dva dana nakon što su zaražene smrtonosnim dozama.

No stručnjaci ističu da je FI6 ipak samo antitijelo, a ne i cjepivo. Naime, cjepivo bi trebalo potaknuti ljudski organizam da sam stvara antitijela. Sir John kaže da je u istraživanju otkrivena struktura antitijela i način na koji ono djeluje na hemaglutinin, što bi trebalo biti ključno za pronalaženje cjepiva, međutim, do njegova stvaranja moglo bi proći više godina.

Gripa tipa A je glavni uzrok pandemija

Virusi tipa A glavni su krivci za pandemije gripe. Označavaju se slovima H i N. H je kratica za antigen hemaglutinin koji ima 16 vrsta (od H1 do H16), a N za antigen neuraminidazu koji ima devet vrsta (od N1 do N9). Virusi tipa A izazivaju influencu kod ptica i nekih sisavaca, a najvirulentniji su patogeni koji se šire među ljudima i uzrokuju najteža oboljenja.

H1N1 je 1918. izazvao tzv. španjolsku gripu, a 2009. svinjsku gripu. H2N2 je 1957. uzrokovao azijsku gripu, H3N2 1968. hongkonšku gripu, a H5N1 2004. ptičju gripu.

Dr. Desnica: Ovo je velik korak u pravom smjeru

Dr. Boško Desnica iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević kaže da je to važan rezultat, međutim, ističe da bi prava senzacija bilo otkriće cjepiva ili antivirusnog lijeka koji ne bi izazivao rezistenciju.

'Bez obzira što to još nije cjepivo, već samo antitijela, postoji cijeli niz bolesti koje se mogu liječiti imunim gamaglobulinom', rekao je za tportal dr. Desnica.

'Dakle, nema razloga da se lijek ne koristi u nekim teškim slučajevima već u ovoj fazi. Primjerice, kod Kawasakijeve dječje bolesti koristi se slična terapija antitijelima, a rezultati su dovoljno dobri da pacijenti mogu ozdraviti. Na tome se radi kod svakog uzročnika. To je jako dobra vijest, međutim, pravi proboj bio bi kada bi se na temelju otkrića razvilo cjepivo ili barem antivirusni lijek na koji se ne razvija rezistencija. U svakom slučaju, to je velik korak u pravom smjeru, pitanje je samo koliko je duga staza', rekao je primarijus.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi