'PLAŠT NEVIDLJIVOSTI'

Otkriveno konačno rješenje problema komaraca!

11.09.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Američki znanstvenici objavili su da su u ljudskoj koži otkrili prirodnu supstancu koja bi se mogla koristiti umjesto postojećih repelenata protiv komaraca

Prema izviješću koje je predstavljeno na konferenciji Američkog kemijskog društva taj bi spoj trebao djelovati kao svojevrstan plašt nevidljivosti jer blokira sposobnost komaraca da namirišu moguće ciljeve, a njima je osjetilo mirisa glavni izvor informacija. Djelotvornost novog repelenta potvrđena je u pokusu u kojem su komarci potpuno ignorirali ruku koja je bila prekrivena njime.

Autori studije nadaju se da bi njihovo otkriće moglo pomoći u sprečavanju širenja smrtonosnih bolesti kao što su malarija, virus Zapadnog Nila, denga groznica i brojne druge. Komarci se smatraju najubojitijom životinjom na svijetu jer prenose uzročnike bolesti koje svake godine odnose milijune života. Samo u 2010. godini od malarije je umrlo oko 660.000 ljudi. Kako se klima u svijetu mijenja postoji utemeljen strah da bi se malarija mogla vratiti i u neke europske zemlje pa i u Hrvatsku u kojoj je odavno potisnuta.

Otkriće je također važno jer su neka novija istraživanja pokazala da komarci postaju otporni na najpopularnije suvremene repelente.

Već je duže vrijeme poznato da su komarcima zbog mirisa neki ljudi privlačniji od drugih. U novoj studiji dr. Ulrich Bernier iz United States Department of Agriculture (USDA) i njegovi kolege istražili su koji od stotina spojeva što ih izlučuje koža najviše, a koji najmanje mame komarce. Kada su na ljudsku ruku poprskali one koji komarcima nisu privlačni, oni nisu reagirali niti su ubadali.

Pokazalo se da ti spojevi, među kojima je i 1-metilpiperazin, potpuno blokiraju osjet mirisa komaraca. Bernier smatra da bi se mogli dodavati kozmetičkim proizvodima.

'Ako stavite ruku u kutiju s komarcima u koje su ispušteni neki od ovih inhibitora, gotovo svi će ostati sjediti na zidu i neće čak prepoznati da je ruka unutra. Mi to nazivamo anosomija ili hiposomija, nesposobnost ili smanjena sposobnost da se osjete mirisi', objasnio je Bernier.