TEMELJ NOVIH TERAPIJA

Otkriveni ključni uzroci gotovo svih tumora!

16.08.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika jučer je objavio da je otkrio 21 ključnu mutaciju gena koja uzrokuje veliku većinu tumora što bi trebalo omogućiti pronalaženje novih tehnika u borbi protiv opakih bolesti

Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature otkrivene promjene u genetskom kodu odgovorne su za 97 posto 30 najčešćih zloćudnih tumora. Neki uzroci poznati su već godinama, primjerice UV zrake ili pušenje, međutim, više od pola još je uvijek misterij.

Tumori nastaju kada se stanice, pod utjecajem promjena u genima, počnu ubrzano nepravilno razvijati. U stanicama se za njihova života može nakupiti cijeli niz mutacija zbog kojih će se transformirati u smrtonosne tumore.

U najvećem istraživanju genoma raka do danas tim pod vodstvom britanskog Instituta Wellcome Trust Sanger analizirao je uzroke mutacija na 7.042 uzorka 30 najčešćih oblika raka. Svaka mutacija za sobom ostavlja jedinstven znak, poput grafita koji otkriva je li ju uzrokovalo pušenje, UV zrake ili nešto treće.

Prof. Sir Mike Stratton, direktor Instituta Sanger kaže da je jako uzbuđen zbog ovih rezultata.

'U genomu raka sakriveni su ovi znaci, odnosno uzorci koji otkrivaju što stvarno uzrokuje rak, što je vrlo važno', rekao je Sanger i dodao: 'To nas vodi u nova područja za koja ranije nismo znali da postoje.'

Stručnjaci neke od 'potpisa' povezuju sa starenjem i obrambenim sustavom tijela. Naime, stanice reagiraju na virusne infekcije tako što aktiviraju klasu enzima koji mutiraju viruse sve dok ne prestanu funkcionirati. U tom procesu nastaje kolateralna šteta, odnosno dolazi do mutacije vlastitog genoma pa stanice, u kojima se nakupi veliki broj promjena, lakše postaju stanice raka.

Od otkrivene 21 mutacije za njih 12 još ne postoji objašnjenje. Znanstvenici se nadaju da bi neke od njih mogle biti temelj za buduća istraživanja i terapije. Primjerice jedan od nepoznatih uzroka mutacija djeluje isključivo u neuroblastomima i izaziva rak živčanih stanica koji obično pogađa djecu.

Prof. Nic Jones, vodeći britanski istraživač raka, kaže da genetski otisci prstiju otkriveni u novoj studiji identificiraju nekoliko novih procesa koji pokreću razvoj raka.

'Razumijevanje njihovih uzroka može biti ekstremno važno za naše shvaćanje kako tumori nastaju, što će dovesti do novih tehnika prevencije i liječenja bolesti', rekao je Jones.

Dr. Antonio Juretić, onkolog iz KBC-a Zagreb, kaže da rak nastaje pod utjecajem vanjskih faktora, u kolateralnim oštećenjima ili na neki treći način koji još ne možemo povezati našim racionalnim spoznajama.

'Ovo je otkriće važno jer bi trebalo omogućiti razvoj novih terapija, odnosno ciljanih lijekova koji će djelovati na neke molekule u malignoj transformaciji', rekao je dr. Juretić.

'No farmaceutsku industriju ne zanimaju rijetki tumori već traži metak koji će biti usmjeren protiv više njih odjednom. To je ekonomski racionalno. Dakle, farmaceuti će ići na traženje molekula, poznatih i nepoznatih, kolateralno oštećenih, odnosno tragova u više tumora i to po mogućnosti onih češćih, tumora ubojica kao što su rak pluća, dojke, prostate ili probavnog trakta. Pokušat će naći lijek koji bi pokrio te glavne tumore', objasnio je istaknuvši da u ovom području medicine nedostaje novih velikih pomaka koji bi liječnicima omogućili da potvrdno odgovore na uobičajeno pitanje pacijenata: 'Doktore hoću li zdraviti'.