OGROMNI PREDATOR

Otkriven golemi dinosaur koji je terorizirao tiranosaure

25.11.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Američki paleontolozi otkrili su ostatke jednog od najvećih kopnenih predatora u povijesti Zemlje, devet metara dugog i četiri tone teškog dinosaura koji je harao zemljom prije 100 milijuna godina

Siats meekerorum je bio na vrhu hranidbenog lanca onoga vremena tako da je T. rex morao milijunima godina čekati da dođe njegovo vrijeme. Ime je dobio prema kanibalističkom stvorenju koje je proždiralo ljude iz mitologije američkih indijanaca Juti.

Fosilni ostaci pronađeni su 2008. godine u planinama Cedar Mountaina. Iako su goleme, pripadale su mladoj životinji.

Voditelji istraživanja Lindsay Zanno s North Carolina State University i Peter Makovicky s Chicago's Field Museum of Natural History pretpostavljaju da su Siatsi mogli narasti do visine akrokantosaura. To znači da su zajedno dijelili drugo mjesto na ljestvici najvećih dinosaura mesoždera svih vremena. Tiranosauri, koji drže prvo mjesto, bili su dugi 12-ak metara i teški oko 7,5 tona. No razvili su se tek 30 milijuna godina kasnije.

Siatsi i akrokantosauri pripadali su tzv. karharodontosaurima, međutim, predstavljali su dvije odvojene podskupine. Siati su pripadnici podskupine poznate kao Neovenatoridae, koju karakteriziraju vitkija tijela. Fosili Neovenatoridae pronađeni su u Europi, Južnoj Americi, Kini, Japanu i Australiji. No ovo je prvi primjerak koji je otkriven u Sjevernoj Americi.

Siati su terorizirali područja današnje savezne države Utah tijekom rane krede u razdoblju od prije 100 do 60 milijuna godina. Stručnjaci ranije nisu znali tko je bio glavni predator toga vremena. Mjesto siata u hranidbenom lancu tiranosauri su zauzeli tek u vrijeme kasne krede. Zbog manjka fosilnih ostataka stručnjaci ne mogu sa sigurnošću reći kada se dogodilo preuzimanje vlasti.

'Velika razlika u dimenzijama ukazuje na to da su karkanodontosauri držali manje tiranosaure na čekanju te da su se tiranosauri razvili u goleme predatore tek nakon što su karkanodontosauri izumrli', rekao je Makovicky.

'Onovremeni tiranosauri su za site bili obični daveži kao što su šakali za lavove. Tek kada su karkanodontosauri nestali sa scene mogla je krenuti evolucija T. Rexa', dodala je Zanno.

U vrijeme rane krede vegetacija je bila bogata a vode i tlo Sjeverne Amerike nastavali su, među ostalima, dinosauri biljojedi, kornjače, krokodili, goleme ribe s plućima, rani tiranosauri te nekoliko pernatih dinosaura. Američki tim kaže da je pronašao još dvije vrste potpuno novih dinosaura.