martin cooper

'Otac mobitela' smatra da ćemo pametne telefone uskoro ugrađivati u uši

01.03.2023 u 13:13

Bionic
Reading

'Otac mobitela' Martin Cooper rekao je da će buduće generacije imati ugrađene mobitele ispod kože na ušima, a neće ih biti potrebno ni puniti jer je naše tijelo 'savršeni punjač'

Jednog dana mobiteli će biti integrirani u naše tijelo, rekao je otac mobitela Martin Cooper na Mobile World Congressu u Barceloni. Čovjek koji je izumio prvi mobitel na svijetu 1973. godine smatra kako će već sljedeća generacija imati uređaje ugrađene ispod kože ušiju. Kako kaže, mobitele nećemo morati ni puniti jer naše tijelo unosom hrane stvara energiju.

Njegova vizija nagovještaj je nove faze čovječanstva u kojoj su naša tijela nadograđena mikročipovima i senzorima. Nekoliko startupova poput Neuralinka Elona Muska već razvija tehnologije koje nastoje ljudski mozak povezati s računalima. Cooper smatra da pametni telefon kakvog imamo danas nije ergonomičan te da su potrebna inovativna rješenja koja bi bila više prilagođena čovjeku, piše CNBC.

Iako je otac mobitela istaknuo kako je velik problem današnjice privatnost i ovisnost o društvenim mrežama, o budućnosti govori s optimizmom. 'Najbolji dani tehnologije su tek pred nama, posebice u kontekstu obrazovanja i zdravstvene skrbi. Ljudima je sada bolje, žive duže. Imamo uspona i padova, ali generalno gledano čovječanstvo napreduje', dodaje Cooper.

Izumitelj prvog mobitela, Motorole DynaTac 8000X, ovog je tjedna u Barceloni dobio nagradu za životno djelo, povodom 50. obljetnice od prvog telefonskog poziva uspostavljenog ovim uređajem na Šestoj aveniji u New Yorku. Poziv je bio upućen njegovu njegovom glavnom konkurentu, šefu AT&T-ja Joelu S. Engelu.

  • +2
Martin Cooper, otac mobitela Izvor: EPA / Autor: J. L. Cereijido

Cooper kaže kako su tada očekivali da će jednog dana svi imati mobitele, ali da nitko nije ni pomišljao kako će ovi uređaji postati mala prijenosna računala. Danas dvije trećine ljudi na svijetu posjeduje barem jedan mobitel, a on postaje produžetak čovjeka.