TEHNO SAVJETI

Ostavljate li punjač za smartfone u utičnici? Vodite računa o ovom

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.10.2022 13:34
  • Objavljeno 27.10.2022 u 13:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Predrag Zdravkovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrpa korisnika nakon punjenja smartfona punjače ostavlja spojenima na struju, no postavlja se pitanje koliko je to opasno?

Ideja ostavljanja punjača u utičnici nakon punjenja jedno je od pitanja koje svima bar jednom prođe kroz glavu. Na koncu, radi se o još jednom potrošaču koji troši struju i s vremenom podiže već inoako visoke račune. Nažalost, ideja ostavljanja punjača u utičnici stara je koliko i smartfon, a navike nestaju teško.

S druge strane, dobro je znati da tim činom ne ugrožavate sigurnost vašeg doma i uređaja prije svega zato jer, osim ako su spojeni na uređaj, oni troše zanemarivu količinu energije (nakon što na njega spojite telefon, potrošnja mu se povećava za 98 posto). Opasnost od uključenog punjača dolazi u vidu potencijalnog pregrijavanja i materijalne štete - ukoliko je oštećen.

Također valja uzeti u obzir da, premda možda vaše kućanstvo ne troši puno struje dok su im punjači spojeni na struju, kumulativan zbroj svih uključenih punjača u vašem gradu utječe globalnu potrošnju, pa i samim time - na okoliš. Ako vam to igra veliku ulogu (a trebalo bi), rješenje dolazi u skupljim ali energetski učinkovitijim utičnicama i produžnim kabelima koji se mogu isključiti ručno ili putem smartfona, piše ZDnet.

Ako se bojite da ćete ostavljanjem punjača u utičnici utjecati na njegov radni vijek, ne brinite - makar potrošnja materijala zbilja igra ulogu, šanse da ćete punjač potrošiti prije nego što zamijenite telefon su komično niske.

  • +6
  • +3

iPhone 14 slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Stvari na koje treba u svakom slučaju obratiti pažnju je udaljenost punjača i utičnice od bilo kakvog izvora vode. Ako punjače ostavite uključenima u struju, ne radite to u blizini predmeta koji bi ih mogli smočiti. Punjači preblizu izvorima topline mogli bi se potrošiti i oštetiti prije onih koji su na hladnijem mjestu.

Konačno, ako želite da vaš punjač traje dugo, spajajte ga na prikladan kabel, po mogućnosti nabavljen od proizvođača uređaja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!