NOVI ZAKONI

Stiže univerzalni punjač za elektroničke uređaje, a evo kako će cijela stvar funkcionirati u praksi

28.01.2022 u 06:47

Bionic
Reading

U centralnom fokusu novih zakona nalaze se brojne plemenite geste poput unifikacije tržišta i smanjenja elektroničkog otpada, kao i izravan pritisak na proizvođača koji u cijelosti računa da se njihovi uređaji pune na njihovim punjačima i žicama

Premda već godinama slušamo o tome kako Europska unija nekako nastoji pritsnuti proizvođače smartfona, ovih dana, čini se, vidimo rezultate tih nastojanja. Unija je sredinom tjedna došla do zajedničkog stajališta o jedinstvenom punjaču za elektroničke uređaje, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

Kako će donošenje novog zakona utjecati na vaš smartfon i vaše korisničko iskustvo zavisi o tome koji telefon koristite i koliko često kupujete one nove.

Koji je univerzalni ulazni utor koji ćemo koristiti?

Kratak odgovor je - USB-C. Ovaj univerzalni ulaz trebao bi se koristiti na svemu od telefona i tableta, pa do kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za videoigre. Ako ste korisnik novijih Androida onda za vas imamo dobru vijest - skoro smo sigurni da USB-C koristite već sad.

Što se tiče vlasnika Appleovih telefona koji koriste Lightning, za njih bi se priča uskoro mogla malo promijeniti. Naglasak stoji na 'malo' zato jer najveći pritisak zapravo ide prema Appleu, a ne prema kupcu.

Hoće li dosadašnji punjači biti zabranjeni?

Ako imate iPhone i Lightning kabel, nitko vas neće kazniti ili globiti ako nakon uvođenja zakona nastavite koristiti njihove periferije. Zakon o kojem pričamo trebao bi, nakon što stupi na snagu, sustavno reducirati broj različitih punjača na tržištu uvođenjem unificiranog standarda. Drugim riječima, Apple bi iduće godine (ili ove, ako se EU požuri) za naše tržište bio prisiljen isporučiti iPhone sa ulazom USB-C.

Koju mi korist imamo od svega toga?

Na nekoj osnovnoj razini - malo. Unija nije pisala nikakve korekcije koje bi proizvođače trebale prisiliti da opet stavljaju punjače u kutiju s uređajima uz opravdanje koje je prije dvije godine dao i Apple - smanjenje troškova transporta i količine elektroničkog otpada. Jednostavan odgovor je, u principu, da ćemo svi kupovati iste žice za punjače te da ćemo na punjačima za Android moći puniti iPhone.

Zašto se Apple protivi novom ulazu?

Appleov poslovni model očekuje od njegovih kupaca da troše puno novca na njegove periferije, kabele i punjače. Zbog jedinstvenog ulaza i još nekoliko perfidnijih tehnoloških prepreka, proizvođač nas godinama navlači da te iste žice i punjače kupuju od njih. Tim rečeno - skok na unificirani standard koji diktira Europska unija definitivno je nešto što Apple ne želi.

Europska komisija je 23. rujna prošle godine predložila rješenje za punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela i tableta, koji bi svi trebali imati USB ulazni utor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Koje su točno razlike između ulaza USB-C i Lightninga?

Ono na što se cijela ova priča zapravo svodi je situacija u kojoj Apple mora mijenjati svoje uređaje ako želi doći na europsko tržište. Razlog zbog kojeg se deset godina nakon izlaska drže Lightninga dijelom leži i u činjenici da 2012. kad su izbacili port USB-C standard nije bio finaliziran, dok su svi koristili microUSB koji je doslovce inferioran Lightningu.

Unatoč uvođenju USB-C konektora dvije godine kasnije, Lightning je i dalje imao par malih prednosti. Za početak, konektori za punjenje smješteni su na kabelu umjesto unutar uređaja što znači da ste ako vam konektor prestane raditi samo morate kupiti novi kabel. U slučaju USB-C protokola, konektor za punjenje nalazi se unutar smartfona što znači da u slučaju kvara morate odnijeti uređaj na servis gdje bi mu trebali popraviti ulaz.

Također vrijedi uzeti u obzir da su konektori za Lightning tanji od onih za USB-C što znači da zahvaljujući njima Apple može raditi tanje smartfone.

USB-C u drugu ruku može podnijeti veću snagu. Lightning podržava punjenje do 18 W, dok USB-C može ići sve do 100 W, što ga čini izvrsnom solucijom za veće uređaje poput laptopa.