A DO TADA?

Oporavak domaćeg IT tržišta tek 2017.

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 17.04.2013 20:23
  • Objavljeno 17.04.2013 u 17:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slabljenje potražnje, krajnja ograničenost IT budžeta poslovnih subjekata, skromni državni IT izdaci i dodatno snižavanje kreditnog rejtinga usporit će značajniji oporavak domaćeg IT tržišta, prognoziraju u IDC-u

Informatičko tržište Hrvatske u 2012. ostalo je na razini iz prethodne godine i doseglo 6,16 milijardi kuna, prema upravo dovršenom godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics.

Mjereno u američkim dolarima, vrijednost tržišta pala je za 8,6 posto u odnosu na 2011. godinu na 1,05 milijardu USD. IDC Adriatics očekuje daljnju stagnaciju IT potrošnje u 2013.

U srednjem roku očekuje se da će IT tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 6,1 posto te ostvariti vrijednost od 1,45 milijardi USD (oko 8,5 milijardi kuna) u 2017. godini.

'Prvi osjetniji oporavak domaćeg IT tržišta predviđamo u 2014. godini, nakon pet godina zaostajanja za svjetskim trendovima. Globalna IT potrošnja raste ovih godina po stopama od oko 6 posto, ponajviše zahvaljujući odličnim rezultatima prodaje mobilnih uređaja - tableta i pametnih telefona', ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa. 'Lošu 2012. godinu na domaćoj IT sceni možemo pripisati padu BDP-a od dva posto u protekloj godini (unatoč prognoziranom rastu), nedovoljnoj internoj devalvaciji, izostanku ozbiljnijih investicija i daljnjem povećanju nezaposlenosti u zemlji.'

Većina tehnoloških kategorija je pala u 2012. godini. osim pakiranog softvera, koji je iskazao rast vrijednosti u hrvatskim kunama, ali i pad u američkim dolarima.

U segmentu hardvera rast su zabilježile isporuke pametnih telefona i tableta, dok su blago pale vrijednosti isporučenih stolnih i prijenosnih računala te ispisnih uređaja. Snažniji pad zabilježen je na tržištu uređaja za pohranu podataka i x86 poslužitelja.

Pozitivni pomaci vidljivi su kroz činjenicu da je u 2012. izvoz IT usluga porastao za 22 posto, na 440 milijuna kuna.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, osobna računala zauzela su 18 posto, a pakirani softver 16 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

'Postupno usvajanje treće razvojne platforme (cloud, big data, društvene mreže i mobilne aplikacije), uvođenje fiskalizacije, investicije u podatkovne centre i optičke mreže, skoro pristupanje Europskoj uniji, zamah e-poslovanja i jačanje start-up scene svakako su najvažniji faktori buđenja IT potrošnje u Hrvatskoj u srednjoročnom periodu', tvrdi Žitnik. 'Međutim, daljnje slabljenje potražnje i konjunkture u zemlji, krajnja ograničenost IT budžeta poslovnih subjekata, skromni državni IT izdaci i dodatno snižavanje kreditnog rejtinga usporit će značajniji oporavak domaćeg IT tržišta.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!