KONKURENCIJA TESLI

Opel Ampera-e je električni Bolt za europsko tržište

13.02.2016 u 10:06

Bionic
Reading

U četvrtak je GM i službeno otkrio Chevrolet Bolt izdanje namijenjeno europskom tržištu u obliku Opela Ampera-e. Bolt su mnogi vidjeli kao izravnu konkurenciju Teslinom nadolazećem Modelu 3, koji tek treba biti otkriven. Takvo što ne čudi, jer General Motors naglašava 'veliki domet' vozila i činjenicu da će biti 'cjenovno prihvatljiv(iji)'

Opel Ampera-e bi s tehničke strane trebao biti identičan Chevy Boltu, no za sada stvari nisu potpuno potvrđene. I dok se u slučaju Bolta govori o cijeni od kakvih 30 tisuća dolara nakon olakšica te o dometu od kakvih 320 kilometara na jednom punjenju, General Motors je prilično tajnovit po pitanju Opelovog (europskog) izdanja električnog vozila.

Tako je tek rečeno da će imati 'veći domet od većine električnih automobila' te da će biti 'cjenovno prihvatljiv'. Opel je u službenom priopćenju izjavio kako modelom Ampera-e želi slomiti sve tržišne barijere kad je riječ o električnoj mobilnosti. Velike riječi, s obzirom na stanje tržišta.


Središnjicu novog dizajna Bolta i Ampere-e čini posebno izvedena podnica u kojoj je smješten paket baterija. Time će svih pet putnika vozila moći uživati u mnogo više prostora u unutrašnjosti, a domet vozila će biti veći u odnosu na (upitnu) konkurenciju. U slučaju da GM odluči ponuditi europskom tržištu istu stvar kao i 'preko Bare', valja očekivati da će Ampera-e u sebi kriti hrpu integriranih gadgeta i tehnologija. Tu su 360 kamerice i senzori, 10,2-inčni zaslon osjetljiv na dodir, dodaci za bežično punjenje pametnih telefona po Qi standardu i dr.

Ampera-e će se na tržištu naći u 2017. godini u peterovratnoj izvedbi. Postoji mogućnost da će ih biti i više, s obzirom da Opel do 2020. godine planira predstaviti čak 29 novih modela vozila. U međuvremenu Tesla Model 3, koji bi se trebao predstaviti 31. ožujka najavljen je tek za drugi dio 2017. godine pa je konkurencija utoliko značajnija.