SHAREPOINT 2014

Office 365 se pretvara u društvenu mrežu

05.03.2014 u 17:51

Bionic
Reading

Krajnjim korisnicima Microsoft donosi novo sučelje koje u Office 365 integrira mogućnosti za društvene mreže da bi korisnici proveli manje vremena tražeći informacije ili osobe koji rade na sličnim projektima

Počela je Microsoftova konferencija SharePoint 2014. Naglasak je naglasak na novim načinima kojima će Microsoft Office 365 omogućiti ljudima postizanje boljih rezultata uz nove doživljaje za korisnike, programere i partnere.


U govoru pred oko deset tisuća korisnika i partnera potpredsjednik tvrtke Jeff Teper pokazao je kako tehnologija omogućuje nove načine uredskog rada i spaja snagu oblaka, društvene mreže za tvrtke, velike količine podataka, pametne uređaje i mobilne mogućnosti tako da tvore personalizirano iskustvo po mjeri pojedinog korisnika sustava Office 365.

'Danas je svijet ogromna mreža u kojoj povezanost čini informacije sve relevantnijim, a ljude produktivnijim. No, mnoge kompanije ne rade kao mreža, što smatramo ključnim čimbenikom poboljšanja suradnje i odnosa s potrošačima, konkurencijom i tržišnim promjenama', rekao je Teper.

Microsoft je prikazao inovacije koje će se naći u sustavu Office 365 u skorijoj budućnosti za krajnje korisnike, programere i IT profesionalce, s posebnim naglaskom na provjerenim temeljima platforme koji uključuju sigurnost, zaštitu privatnosti i usklađenost sa standardima.

Krajnjim korisnicima Microsoft donosi novo sučelje koje u Office 365 integrira mogućnosti za društvene mreže da bi korisnici proveli manje vremena tražeći informacije ili osobe koji rade na sličnim projektima te proveli više vremena u obavljanju posla.

Tu novu mogućnost pokreće Grafikon sustava Office (Office Graph) - nova pametna značajka sustava Office 365 koja je nevidljiva korisniku, ali sveprisutna kroz analizu sadržaja, interakcija i tijeka aktivnosti.

Ona uči i mapira odnose radi pametnog povezivanja resursa da bi na koncu svakom pojedinom korisniku ponudila najrelevantnije sadržaje.

Među novim su mogućnostima sljedeće:

Aplikacija Oslo (klikni za uvećanje)

Aplikacija Oslo (kodni naziv) - koristi osobne interakcije i učenje da bi ponudila prikaz najrelevantnijih i ažurnih informacija svakom pojedincu koji koristi Office 365 putem sustava SharePoint, Exchange, Office te programa Lync i Yammer.

Grupe - nova karakteristika koja ujedinjuje korisnike, razgovore, kalendare, e-poštu i dokumente preko Officea 365, što omogućuje tečnu suradnju kroz aplikacije. Stvaranje grupe bilo gdje u sustavu Office 365 automatski će u programu Yammer stvoriti razgovore, kalendare, dokumente i mapu ulazne pošte, gdje članovi mogu surađivati i djelovati kao timovi. Grupe su otvorene prema zadanim postavkama, ali mogu biti i privatne.

Inline Social - mogućnost razgovora na društvenim mrežama unutar dokumenata pohranjenih u sustavima SharePoint Online i na servisu OneDrive za tvrtke.

Ovako izgleda pregled u Yammeru (klikni za uvećanje)

Portal za videozapise sustava Office 365 - podržava siguran prijenos, pohranu i otkrivanje videozapisa. Tvrtke će moći kategorizirati videozapise u kanale za posebne poslovne potrebe i prenositi ih na mobilne uređaje, uz prilagodbu i optimizaciju videozapisa i zadataka.

S više od 3,4 milijuna programera za sustave Office i SharePoint Microsoft je također najavio nove mogućnosti za programere rješenja u pretraživačima, na računalima i mobilnim uređajima.

Office 365 SDK za Windows 8 i Android, predstavljen na konferenciji, pomoći će programerima u stvaranju rješenja za mobilnu produktivnost koju pokreće Office 365. Mogu se spojiti na podatke i usluge sustava Office 365, uključujući i dokumente, kalendare, kontakte, zadatke i e-poštu.

Prezentacije programa PowerPoint mogu se oblikovati tako da nude podatke prikupljene anketama ili ispitivanjima izravno u sučelju, a aplikacije Outlook Compose pomažu prilikom sastavljanja poruka e-pošte.

Novi API-ji za datoteke, osobe, e-poštu, kalendare i zadatke nude i tražena poboljšanja, uključujući samouslužnu stranicu koja pomaže prilikom korištenja servisa OneDrive za tvrtke u radu s datotekama.

Primatelji sada mogu lakše aktivirati dokumente sustava Office 365 koji uključuju informacije o aplikacijama. Aplikacije PowerPoint prelaze u sučelje sustava PowerPoint Online, omogućujući korisnicima zajedničko korištenje omiljenih aplikacija na viralniji način. U nastavku godine Office Online će donijeti slične mogućnosti i za Excel.


Za IT profesionalce Microsoft je najavio nove mogućnosti koje će poboljšati sigurnost i zaštitu privatnosti za Office 365, nudeći alate koji su im potrebni da bi zaštitili svoje tvrtke ili ustanove.

Microsoft je pokazao novu sposobnost u sprječavanju gubitka podataka u sustavu Office, omogućujući tvrtkama i ustanovama da upravljaju sadržajem sustava te da ga prate i pregledavaju, a da pritom ne umanjuju svoju produktivnost.

Od travnja će tvrtke moći koristiti OneDrive za tvrtke (nekadašnji SkyDrive Pro) kao samostalan servis koji omogućuje zajedničko korištenje dokumenata i podataka s kolegama, partnerima i klijentima u oblaku sa svim prednostima integracije sa sustavom Office.

Uz paket SharePoint Server 2013 Service Pack 1 Microsoft će osim toga IT profesionalcima omogućiti uključivanje servisa OneDrive za tvrtke u oblaku izravno iz konzole za administratore sustava SharePoint Server 2013. 

Paket Service Pack 1 će olakšati IT stručnjacima zamjenu standardnog sučelja sustava SharePoint Server 2013 s onim programa Yammer. Jednostavnim upravljanjem putem centra za administratore sustava SharePoint Server 2013 IT stručnjak može odabrati aktivaciju Yammera, usmjeravajući korisnike na tu društvenu mrežu tvrtke.

Više informacija potražite na službenom blogu Microsofta za Office