jeste li se ikad zapitali?

Odakle dolazi internet? Popisali smo sve što trebate znati

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 03.10.2020 16:14
  • Objavljeno 03.10.2020 u 16:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: James Freeman / Alamy / Alamy / Profimedia

Što je sve potrebno kako bismo mogli surfati bespućima weba? Donosimo pregled osnovnih elemenata na kojima počiva pristup internetu

Poput struje, vode i drugih blagodati civilizacije, pristup internetu je postao nezaobilaznim dijelom svakidašnjice. Dovoljno je uključiti računalo ili neki drugi uređaj, povezati ga s routerom i spremni smo za surfanje bespućima weba.

Ali, što je sve potrebno kako bi to uopće bilo moguće? Odakle internet dolazi? Zavirimo kako bismo otkrili što se krije iza zavjese.

Temelj svega je infrastruktura. Vaša veza s internetom stiže od vašeg pružatelja usluge povezivanja s internetom, obično putem bakrenih žica i kabela koji služe za prijenos podataka te routera koji ih preusmjerava.

Od vašeg stana, kuće, ureda i drugih objekata te žice vode do čvorišta, odakle optičkim kabelima idu dalje do pružatelja usluga pristupa internetu.

Ponekad je moguće povezati se izravno optičkim kabelom s pružateljem usluga pristupa internetu. To omogućava puno brži prijenos podataka nego kombinacija bakrene parice i optičkog kabela.

Dalje, trebate IP adresu. Točnije, treba ju uređaj kojim se spajate na internet kako bi mogao komunicirati s web poslužiteljima i drugim uređajima. Taj vam broj također dodjeljuju u pružatelju usluga pristupa internetu, iz baze prethodno odobrenih i registriranih adresa koje mogu dijeliti kupcima.

Svaka zemljopisna regija ima vlastitu organizaciju koja brine o IP adresama. U Europi je to RIPE NNC, Sjevernoj Americi ARIN, a Aziji APNIC.

Nakon što su infrastruktura i IP adresa riješeni spremni ste za surfanje. Vaš pružatelj usluga pristupa internetu pomoći će u određivanju kamo želite ići i uputiti vas u pravom smjeru.

Za to koristi poslužitelj s domenskim sustavom imena (Domain Name System, DNS), koji prebacuje URL adresu web odredišta u IP adresu, koju poslužitelji mogu upotrijebiti kako bi vaš zahtjev usmjerili kamo treba.

Kako napraviti vlastiti internet?

Da, i to je moguće, ali nije baš jednostavno, niti jeftino. Za početak, trebat ćete web poslužitelj koji može preuzeti vašu vezu i usmjeriti je prema internetu. Možete sami nabaviti sav potreban hardver ili unajmiti prostor na već aktivnom poslužitelju.

Potom trebate zatražiti vlastitu IP adresu od organizacije nadležne za dio svijeta u kojem živite. Ne možete kupiti samo jednu, već više njih odjednom.

Kad to obavite trebate povezati vašeg poslužitelja s vašim domom. Ako ste pri parama najbolji izbor su svjetlovodni kabeli. Ipak, vjerojatnije je kako ćete koristiti infrastrukturu koju je netko drugi već postavio.

Naravno, ne morate sve to sami obavljati već možete udružiti snage s drugima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!