SKLAD REDA I KAOSA

Oceanske struje kao Van Goghove slikarije

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 12.04.2012 16:36
  • Objavljeno 12.04.2012 u 14:24
struje-oceani

struje-oceani

Izvor: Screenshot / Autor: NASA

NASA-in Goddard Space Flight Center u Greenbeltu u SAD-u kreirao je fascinantnu znanstvenu vizualizaciju kretanja tisuća struja u svjetskim oceanima koja podsjeća na zvjezdano nebo impresionističkog slikara Van Gogha

Vizualizacija predstavlja podatke prikupljene u razdoblju od lipnja 2005. do prosinca 2007, a temelji se na sintezi numeričkog modela i promatranja napravljenoj u sklopu projekta Estimating the Circulation and Climate of the Ocean (ECCO). ECCO uz pomoć naprednih matematičkih oruđa kombinira promatranja s numeričkim modelima oceana MIT-a kako bi dobio realistične opise razvoja cirkulacije oceana tijekom vremena. Ove sinteze spadaju u najopsežnije obrade podataka svih vremena, a omogućio ih je NASA-in Ames Research Center u Moffettu.

Cilj ECCO-a je kvantifikacija uloge oceana u ciklusu emisija i apsorpcije CO2, razumijevanje najnovijih zbivanja u polarnim područjima te praćenje kretanja topline, vode i kemijskih razmjena među različitim dijelovima Zemljina sustava.

Na filmu se može vidjeti kako veće struje poput Golfske u Atlantskom oceanu i Kuroshio u Tihom oceanu raznose tople vode tisućama kilometara brzinama većim od šest kilometara na sat, te kako tisuće drugih stvaraju kružne vrtložne bazene.

Vizualizacija predstavlja realističnu studiju kako reda tako i kaosa u cirkulaciji voda u oceanima na Zemlji.

U istraživanju su sudjelovale i misije drugih svemirskih agencija.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!