IZLOŽBA 'ZAVODSKE CRTICE'

Obilježena 100. obljetnica Zavoda za osnove elektrotehnike FER-a

05.04.2024 u 08:40

Bionic
Reading

Stota obljetnica rada Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM) Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu obilježena je u četvrtak svečanom proslavom i izložbom 'Zavodske crtice', priopćeno je

Zavod je iznjedrio niz velikana iz područja elektrotehnike, među kojima i četiri akademika, zahvaljujući kojima je postao ključna povijesna figura u procesu utemeljenja i razvitka znanstvenog polja elektrotehnike i elektrotehničke industrije na ovim prostorima, rečeno je na obilježavanju.

FER-ovci ističu Josipa Lončara, utemeljitelja Laboratorija za električka mjerenja na Kraljevskoj Tehničkoj visokoj školi u Zagrebu 1924. godine, u čiju čast FER dodjeljuje prestižnu nagradu, te Tomu Bosanca, Vojislava Begu i Zijada Haznadara.

'ZOEM-ovi inženjeri cijelo su stoljeće usko povezani s projektantima i proizvodnim inženjerima hrvatskih i inozemnih poduzeća, te su zaslužni za prepoznatljivost i FER-a i industrijskih partnera', kazao je dekan Vedran Bilas i dodao da je za suvremeno sveučilište pravi izazov čuvati tradiciju i stečenu kulturu, a istodobno se mijenjati i prilagođavati brzim društvenim i tehnološkim promjenama.

Predstojnik Zavoda Damir Pintar kazao je kako se zbog širokog i raznovrsnog područja istraživanja Zavod može opisati kao 'FER u malom'.

U Zavodu su postignuta 103 doktorata i 178 magistarskih radova, te je objavljeno 280 znanstvenih radova u WoSCC bazi, od kojih 166 u časopisima. Također, članovi Zavoda su od 2002. realizirali 42 znanstvena međunarodna i hrvatska projekta.

Zavod je tijekom svih godina svoga postojanja imao čvrstu suradnju s gospodarstvom, pri čemu se posebno ističe suradnja s tvrtkom Končar. Ta se tvrtka razvijala paralelno sa Zavodom, a njihove su se povijesti usko ispreplele, kako kroz projektnu suradnju, tako i kroz razmjenu kadrova, rečeno je.