CES 2013.

NX300 - fotoaparat za snimanje u 3D

12.01.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Samsung na CES-u predstavlja svoj novi, retro dizajnirani digitalni bezzrcalni fotoaparat koji omogućava snimanje fotografija i videouradaka u 3D tehnici

NX300 ima osjetljivost od 100 do 25.600 ISO i potpuno novi 20,3 megapikselni APS-CMOS senzor kojim je moguće zabilježiti detalje visoke kvalitete te omogućava snimanje dobro balansiranih fotografija i u svjetlosno najnepovoljnijim uvjetima.

Novi Hybrid Auto Fokus sustav donosi brzu i točnu detekciju faze i kontrasta dok brzina zatvarača od 1/6.000 sekunde i mogućnost kontinuiranog slikanja brzinom od devet slika u sekundi u punoj rezoluciji osiguravaju da nikad ne propustite nijedan važan događaj.

Samsungov DRIMe IV procesor zaslužan je za odličnu reprodukciju boja i smanjenje šuma te kao podrška za snimanje punog 1080p HD videa (brzinom od 60 slika u sekundi) u 2D i 3D tehnici.

Najveća novost koju donosi NX300 je njegov NX 45mm F1.8 2D/3D objektiv. To je prvi objektiv s 3D sustavom koji omogućuje fotografiranje i snimanje HD filmova u punoj rezoluciji savršene 3D kvalitete.

Objektiv služi za snimanje klasičnih 2D fotografija i filmova, ali istovremeno, zbog svoje konstrukcije, i za trodimenzionalno snimanje. Unutar objektiva se nalaze dva LCD-a koji naizmjenično blokiraju svaki svoju stranu optičkog puta, pa se na senzor projiciraju dvije malo različite slike koje procesor pretvara u 3D.

Za pregled snimljenog materijala i kontrolu fotoaparata, NX300 posjeduje gibljiv i osjetljiv na dodir AMOLED zaslon (800x480 točaka) veličine 84 mm te peterosmjernu tipku korisničkog sučelja. Opcija Smart Mode korisnicima daje 14 različitih postavki, poput Creative Shot, Landscape, Light Trace ili Action Freeze koje automatski postavljaju parametre poput otvora blende i brzine zatvarača.

NX300 također uključuje i-Depth, jednostavan način za podešavanje dubine fotografije koristeći jedinstveni i-Function sustav koji omogućuje korisnicima podešavanje parametara fotoaparata koristeći samo objektiv, prilagođavajući sliku bez potrebe za pomicanjem s mete.

NX300 posjeduje ugrađeni Wi-Fi, koji korisnicima omogućava trenutno i sigurno dijeljenje fotografija između fotoaparata i pametnog telefona ili tableta. Za povezivanje pametnog telefona s fotoaparatom jednostavno treba preuzeti Samsungovu aplikaciju Smart camera, koja je dostupna za Android i iOS operativne sustave.

Fotoaparat bi se u prodaji trebao pojaviti u ožujku po cijeni od 750 USD (oko 4.500 kuna), što uključuje običan 20-50 mm objektiv, a 3D verzija objektiva će koštati dodatnih 500 USD (oko 3.000 kuna).