NVIDIA NA COMPUTEXU

Nvidia rekla 'zbogom' debelim i teškim laptopima

30.05.2017 u 13:51

Bionic
Reading

Nvidia obećava da će nova generacija prijenosnika za gejming biti tri puta tanja i tri puta brža od trenutne zahvaljujući novoj uzbudljivoj tehnologiji Max-Q

Max-Q je predstavljen u sklopu prezentacije na sajmu Compurex, a ime je dobio po ideji 'maksimalne učinkovitosti i maksimalnih performansi'.  Nvidia tvrdi kako je uspjela usavršiti tehnologiju sličnu onoj koju koristi NASA kako bi stvorila nova računala koja mogu proizvesti svi proizvođači hardvera. I da, radi se o računalima stvorenima za igranje vrlo, vrlo zahtjevnih videoigara.

Ovo znači da su dani ogromnih, teških i bučnih računala iza nas nakon što Nvidia uz svoju platromu Max-Q omogući da nova generacija laptopa za gejming bude tanka svega 18 milimetara. Ovdje, ilustracije radi, govorimo o dimenzijama Appleovog minimalističkog MacBooka Air.

Štoviše, ovi prijenosnici mogli bi biti čak 70 posto moćniji od trenutne generacije, učinkovito stvorivši pravi generacijski skok.

Što se krije iza tehnologije Max-Q?

Nvidia je uspjela postići ove impresivne rezultate optimizacijom i rafiniranjem arhitekture Pascal koju koristi u svojim grafičkim procesorima. Primjenom preciznog inženjeringa pri rafiniranju Pascala, Nvidia je uspjela stvoriti još učinkovitiju arhitekturu. Proizvođač je konfigurirao svaki aspekat nove platforme Max-Q, od dizajna laptopa do samog GPU-a, softvera, drivera, pa čak i termalnih komponenti.

Nvidia Max-Q Izvor: Društvene mreže / Autor: Nvidia

Ovo omogućuje stvaranje izrazito tankih laptopa koji dolaze s nekima od najjačih GPU-a iz Nvidije: GTX 1080, GTX 1070 i GTX 1060 koji su dodatno pojačani kako bi omogućili optimalne performanse uz energetsku učinkovitost. Novi Nvidijini driveri Game Ready također će osigurati da GPU-i dostavljaju optimalne performanse uz impresivnu grafiku.

Kada?

Ako se kao i mnogi drugi čitatelji pitate kada biste se mogli domoći prvog Max-Q gejmerskog laptopa onda imamo dobre vijesti - prvi uređaji biti će dostupni već 27. lipnja. Oni dolaze s Nvidia GeForce GTX 1080, GTX 1070 i GTX 1060 grafičkim karticama, a proizvest će ih Acer, Alienware, Asus, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI i mnogi drugi.

Cijene će, očekivano, varirati, a konkretnu količinu imovine koju ćete morati rasprodati planirate li kupiti jednog saznat ćemo uskoro.