NOVI I POBOLJŠANI

Novosti u pregledniku Internet Explorer 9

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.03.2011 12:14
  • Objavljeno 15.03.2011 u 11:00
ie9_400x300

ie9_400x300

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9

Internet Explorer 9 odlikuje se pojednostavljenim dizajnom, manjim brojem dijaloških okvira za klikanje, intuitivnijom navigacijom te mnogim novim značajkama koje ubrzavaju pregledavanje weba. Značajke kao što su Prikvačena web-mjesta omogućuju vam da svoje omiljeno web-mjesto izravno prikvačite na programsku traku i pristupate mu jednim klikom. Ostale značajke, kao što je hardversko ubrzanje, omogućuju brže pregledavanje interneta.
tportal.hr

tportal.hr

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9


Evo koje su to novosti:

Pojednostavljeni dizajn

Prva stvar koju ćete primijetiti nakon otvaranja preglednika Internet Explorer 9 jest kompaktno korisničko sučelje. Većini funkcija trake naredbi kao što su Ispis ili Zumiranje sada se može pristupiti klikom na gumb Alati, a vaši se favoriti prikazuju klikom na gumb Favoriti. Inače vam Internet Explorer nudi osnovne kontrole i omogućuje upravo webu da zauzme središnje mjesto.

IE9

IE9

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9


Internet Explorer 9 stavlja fokus na web

Napomena: ako želite ponovno prikazati traku naredbe, traku favorita i traku stanja, desnom tipkom miša kliknite desno od gumba Nova kartica, a zatim ih odaberite na izborniku.

Prikvačena web-mjesta

Ako redovito posjećujete određene web-stranice, značajka Prikvačena web-mjesta omogućuje vam da im izravno pristupite s programske trake na radnoj površini sustava Windows 7.

IE9

IE9

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9


Prikvačite web-mjesta na programsku traku da bi se omogućilo trenutno kretanje njima

Nije teško prikvačiti neko web-mjesto: kliknite ikonu s lijeve strane web-adrese na adresnoj traci (ili ikonu web-mjesta na stranici Nova kartica) te je odvucite na programsku traku. Ikona web-mjesta ostat će tamo dok je ne uklonite. Kad kasnije kliknete ikonu, web-mjesto će se otvoriti u pregledniku Internet Explorer.

Prilikom svakog otvaranja prikvačenog web-mjesta ikona web-mjesta prikazuje se na vrhu preglednika. To vam omogućuje jednostavan pristup početnoj stranici web-mjesta (pored glavne početne stranice moguće je dodati više kartica početnih stranica). Gumbi Naprijed i Natrag mijenjaju boju tako da odgovara boji ikone.

Upravitelj preuzimanja

Upravitelj preuzimanja predstavlja naprednu novu značajku u kojoj se prikazuje najnoviji popis datoteka koje ste preuzeli s interneta te koja vas obavještava ako je neka datoteka potencijalno zlonamjerna. Omogućuje vam i da pauzirate i ponovno pokrenete preuzimanje ako je internetska veza spora te vam pokazuje gdje pronaći preuzete datoteke na svom računalu. Popis možete u svakom trenutku izbrisati.

IE9

IE9

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9


Pomoću upravitelja preuzimanja uvedite red u svoja preuzimanja


Poboljšane kartice

Kartično pregledavanje omogućuje jednostavnije kretanje između više otvorenih web-mjesta u jednom prozoru, ali ponekad ćete možda poželjeti istodobno prikazati dvije stranice na karticama. Rastavljene kartice omogućuju povlačenje kartice preglednika Internet Explorer za otvaranje web-stranice kartice u novom prozoru te za njeno poravnanje i usporedni prikaz.

IE9

IE9

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9


Usporedno prikažite dvije kartice pomoću rastavljanja kartica

Kartice su i označene bojama da bi se prikazalo koje su web-stranice međusobno povezane. To omogućuje praktičan vizualni pregled prilikom klikanja na njih.

Stranica Nova kartica

Redizajnirana stranica Nova kartica prikazuje web-mjesta koja najčešće posjećujete te ih označava bojama radi bržeg kretanja po njima. Traka pokazatelja web-mjesta prikazuje i učestalost posjećivanja svakog web-mjesta, a prikazana web-mjesta možete u svakom trenutku ukloniti ili sakriti.

IE9

IE9

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9


Stranica Nova kartica


Pretraživanje u adresnoj traci

Pretraživanje je sada moguće izravno iz adresne trake. Ako unesete adresu web-mjesta, izravno prelazite na to web-mjesto. Ako unesete pojam za pretraživanje ili nepotpunu adresu, pokrenut će se pretraživanje pomoću trenutno odabrane tražilice. Kliknite adresnu traku da biste na popisu ikona odabrali tražilicu ili dodali nove.

IE9

IE9

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9


Unesite pojam za pretraživanje u adresnu traku da biste pronašli ono što tražite

Prilikom pretraživanja u adresnoj traci imat ćete mogućnost otvaranja stranice s rezultatima pretraživanja ili najčešćeg rezultata pretraživanja (ako vaša tražilica podržava tu značajku). U adresnoj traci možete dobiti i dodatne prijedloge za pretraživanje, ali oni su prema zadanim postavkama isključeni u slučaju da ne želite dijeliti ono što unosite u tražilicu.

Traka s obavijestima

Traka s obavijestima koja se prikazuje pri dnu preglednika Internet Explorer nudi važne informacije o stanju kad su vam potrebne, ali to ne znači da morate klikati niz poruka da biste nastavili s pregledavanjem.

IE9

IE9

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9


Traka s obavijestima nudi vam informacije, a da vas pritom ne ometa u radu

Savjetnik za dodatke performanse

Dodaci, kao što su alatne trake, mogu poboljšati pregledavanje, ali ga mogu i usporiti. Savjetnik za dodatke performanse upozorit će vas ako neki dodatak usporava rad vašeg preglednika te vam potom dopustiti da ga onemogućite ili uklonite.

Hardversko ubrzanje

Da bi se omogućio brži rad, Internet Explorer koristi snagu grafičkog procesora računala, koji se još naziva i GPU (jedinica za obradu grafike), da bi upravljao zahtjevnim grafičkim zadacima kao što su strujanje videozapisa ili internetske igre. Iskorištavanjem resursa GPU-a preglednik Internet Explorer omogućuje brži i potpuniji doživljaj rada na webu.

Zaštita od praćenja

Dio sadržaja na web-mjestima može se koristiti za praćenje vaših aktivnosti dok pregledavate web. Zaštita od praćenja omogućuje ograničavanje komunikacije preglednika s određenim web-mjestima – koja određuje Popis za zaštitu od praćenja – kako bi se zaštitila privatnost vaših podataka. Svatko može stvoriti Popis za zaštitu od praćenja, a uskoro će se izbor popisa proširiti.

Filtriranje ActiveX

ActiveX je tehnologija pomoću koje razvojni programeri stvaraju interaktivne sadržaje na web-mjestima, no može i biti opasna po sigurnost računala. Pomoću preglednika Internet Explorer možete blokirati kontrole filtra ActiveX za sva web-mjesta, a zatim ih ponovno uključiti samo za web-mjesta kojima vjerujete.

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: Promo fotografije / Autor: IE9

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi