PAMETNe KONZOLE

Novo oružje iz Rusije će samo odlučivati kada pucati?

24.07.2017 u 11:26

Bionic
Reading

Ovaj novi sistem sastojat će se od puške spojene na konzolu koja konstantno obrađuje podatke oko identifikacije meta i donošenja odluka

Jedan od najvećih strahova koje nosi budućnost su roboti koji su sposobni donositi vlastite odluke. Preciznije, naoružani roboti. Nema ništa strašnije od stroja koji je programiran za ubijanje i potencijal da će njegov algoritam prepoznati upravo vas kao prijetnju. No bez brige, ovo će još uvijek ostati u budućnosti. Bar do sljedećeg mjeseca...

Demonstracija u kolovozu

Najnoviji izum ruskog Kalashnikova upravo je oružje obogaćeno umjetnom inteligencijom. Sofiya Ivanova, glasnogovornica tvrtke, otkrila je kako rade na 'nizu proizvoda koji se temelje na neuronskim mrežama', uključujući i 'potpuno automatizirani borbeni modul' koji može identificirati i pucati na svoje mete, prenosi Daily Mail.

Ovaj novi sistem će se sastojati od puške spojene na konzolu koja konstantno obrađuje podatke oko identifikacije meta i donošenja odluka. Ivanova tvrdi kako se 'planira demonstracija potpuno automatiziranog borbenog modula koji sadrži ovu tehnologiju na Army-2017' koji će se održati u Moskvi od 22. do 24. kolovoza.

Nije samo oružje

Sergey Denisentsev iz Centra za strateške emđunarodne studije objašnjava kako je AI sljjedeći korak u uspješnoj prodaji, i to ne samo kod oružja. 'Potrebno je tražiti nove tržišne niše kao što su sustavi elektronskog ratovanja, male podmornice i roboti' objašnjava Denisentsev, no dodaje kako će kupce ipak trebati malo više ohrabrivati.

Osim ovakvih oružja, ranije ove godine su iz Kalashnikova otkrili su prvi ikad dron-špijun. Opisuju ga kao tihu i bespilotnu letjelicu koja služi za izviđanje i nadzor. U zraku se može zadržavati do četiri sata, ima sedam i pol kila i može se ručno pokrenuti. Zove se ZALA i nadovno su već tri modela dostupna na tržištu. Sljedeći mjesec će ga predstaviti na MAKS međunarodnom air show-u blizu Moskve.