ZNAČAJAN NAPREDAK

Roboti su slijepi na govor tijela? Više ne

11.07.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Znanstvenici sa instituta za robotiku Carnegie Mellon uspješno su programirali računalo koje razumije ljudske geste, do najsitnijih detalja

Računalo koje razumije geste, pokrete tijela, čak i položaj prstiju i sve to u datom vremenu - da, dobro ste pročitali. Istraživači sa instituta za robotiku sa fakulteta Carnegie Mellon uspjeli su uz pomoć jedne kamere i jednog laptopa u kafiću prepoznati određene dijelove tijela svih prisutnih i označiti ih na ekranu. Od položaja ruku, do najsitnijih detalja, a dečkima je kraljnji cilj uspjeti isti razultat dobiti na grupi od 50 ljudi.

Ovu metodu rada omogućuju saznanja Panoptic Studija, koji sa svojih 500 kamera hvata svaki kut gledanja. Zajedno s njim, i još mnogo eksperimenata, znanstvenici su uspjeli detektirati položaje tijela svake pojedinačne osobe u nekoj grupi ljudi.

Roboti kao pomoć

Yaser Sheikh, suradnik na robotici, tvrdi da ovo omogućuje veću povezanost između robota i ljudi. Roboti će, zahvaljujući ovom pojednostavljenom gledanju na ljude, razumijeti društvene situacije puno bolje, s obzirom na položaje tijela ljudi. Jedna od prednosti koje naglašava je prepoznavanje oblika pješaka za automobile bez vozača, kao i mogućnost dijagnosticiranja poremećaja iz spektra autizma.

'Mi komuniciramo našim tijelima gotovo jednako kao i glasovima' komentira Sheikh, ali nadodaje da su računala  više manje slijepa po tom pitanju. On će, zajedno sa svojim kolegama, prezentirati svoj dosadašnji rad na Computer Vision and Pattern Recognition Konferenci od 21. do 26. srpnja. Kako bi tehnologija što bolje i brže napredovala, sav svoj rad su uploadali na internet kako bi svima bio dostupan. Pozivaju sve zainteresirane u tom podrčju da se priključe istraživanju, jer je ovo jedan izum koji bi mogao očvrsnuti prijateljstvo između ljudi i robota.