NOVITETI

Novi Technicsov gramofon jako dobro izgleda

05.09.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Gramofon na direktni pogon (direct-drive) Grand Class SL - 1200G odlikuje se brojnim karakteristikama koje ima ograničeno izdanje modela Grand Class SL-1200 GAE. Novi model ide u neograničenu prodaju

Gramofon Grand Class SL - 1200G, tvrde u Technicsu, rješava problem narušavanja kvalitete zvuka blagim vibracijama motora i rotacijskim fluktuacijama brzine (cogging) novodizajniranim bezjezgrenim motorom te rotirajuće postavljenim senzorima kojima upravlja sustav pod kontrolom mikroprocesora. Predstavljen je tijekom sajma IFA 2016 u Berlinu.

U kontroli vrtnje oslanja se na enkoder koji se nalazi na dnu motora i detektira kut vrtnje. Konstrukcija s duplim rotorom smanjuje opterećenje na ležaj težinom, istovremeno zadržavajući visoki zakretni moment te smanjujući sitne vibracije tijekom vrtnje.

Tanjur gramofona je troslojne konstrukcije, sazdan od čvrsto povezanog teškog mesinga i lijevane ploče aluminija te prigušne gume preko cijele stražnje stranice.


Gramofonska ručka izrađena je od lakog magnezijskog materijala, hladno vučena radi poboljšanih karakteristika samog materijala i povećanog prigušnog efekta. Povećana osjetljivost pri pokretanju postiže se upotrebom Technicsovog kardanskog ovjesa s vodoravnim i okomitim rotacijskim osima koje se presijecaju u jednoj centralnoj točki, kao i ležajevima u obrađenim kućištima.

SL-1200G dolazi u paketu s dva pomoćna utega koji su kompatibilni s velikim brojem zvučnica. Osim protuutega standardne mase kompatibilnog sa zvučnicama u rasponu 5,6 - 12 grama , maleni pomoćni uteg širi ovaj raspon na zvučnice mase 10 - 16,4 g. Veći uteg podržava zvučnice mase u rasponu od 14,3 do 19,8 g.

Aluminijski gornji sloj debljine 10 milimetara dodan je na troslojnu konstrukciju od lijevanog aluminija, od aluminija Bulk Moulding Compound (BMC) i superteške gume.

Gramofon SL-1200G će biti dostupan kod određenih distributera od listopada 2016. godine.