SNIMAN ŠEST GODINA

Novi dokumentarac prikazuje šefa WikiLeaksa kakvog ne poznajemo

07.05.2017 u 13:57

Bionic
Reading

Tijekom snimanja koje je trajalo šest godina redateljica Laura Poitras uspjela je kontroverznom Julianu Assangeu prići bliže nego što je i sama očekivala

Nakon Oskarom nagrađenog filma Citizenfour o zviždaču iz američke obavještajne agencije NSA Edwardu Snowdenu redateljica Laura Poitras dovršila je Risk, portret još jedne kontroverzne figure hakerske zajednice: Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa.

Šef WikiLeaksa trenutno boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, kamo se sklonio 2012. godine kada mu je ta zemlja odobrila azil. U tom utočištu se bori protiv optužbi za seksualno zlostavljanje i silovanje, noseći se istovremeno s rastućim zanimanjem javnosti za njegov rad.

Tijekom snimanja koje je trajalo šest godina Poitras je uspjela kontroverznom Assangeu prići bliže nego što je i sama očekivala. 

Zabilježila je tako neke od najvažnijih trenutaka WikiLeaksa, kao što su niz  curenja informacija zahvaljujući Chelsea Manning, Assangeovo napuštanje Hong Konga nakon što su se pojavile vijesti o tome kako on stoji iza curenja informacija, nedavno objavljivanje e-pošte Demokratske stranke tijekom prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i pratećih optužbi za suradnju s Rusima... 

Bila je uz njega i tijekom priprema za tajnoviti bijeg iz londonske hotelske sobe u veleposlanstvo Ekvadora, dok je bojao kosu i kozju bradicu kako ga ne bi prepoznali dok juri motociklom po glavnom gradu Velike Britanije.

Imamo priliku i vidjeti kakav je Assange privatno. Poitras ga oslikava kao osobu punu proturječnosti, stalno paranoičnu i iznimno osvetoljubivu. Iako joj pruža dosad neviđen uvid u njegov svakodnevni život, ostaje dojam kako autorica misli kako mu nije baš draga.

Risk [2017] | Official Trailer | A Film by Laura Poitras Izvor: Društvene mreže / Autor: Neon

Prikazala je i kako je boravak u Assangeovom užem krugu utjecao na njen život. Govori o tome kako su ju privodili u zračnim lukama te pušta snimku agenata agencije FBI kako razgovaraju o njoj, navodeći kako je antiamerički raspoložena.

Poitras nije zaobišla ni svoju vezu sa Snowdenom. Kad je Assange vidio da je redateljica odgovorna za snimku u kojoj Snowden otkriva svoje razloge za otkrivanje tajnih informacija, spopao ga je bijes što Snowdena nije dovela njemu. 

Ovo nije prvi film o Assangeu. Prije četiri godine objavljen je Fifth Estate s Benedictom Cumberbatchom u glavnoj ulozi, a iste godine pojavio se i We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks Alexa Gibneya, koji se više bavi razdobljem vezanim uz Chelsea Manning.

Risk, čini se, nudi dosad najizravniji prikaz Assangea. U distribuciju bi trebao krenuti kasnije ove godine.

Više: Business Leader