oprez na mrežama

Nova Facebook prevara cilja tamo gdje najviše boli - na gubitak voljene osobe

02.06.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Online zlikovci ne prezaju ni od čega kako bi nasamarili korisnike društvenih mreža za svoju osobnu korist. Pred nama je nova Facebook prevara, a u sklopu koje ćete dobiti poruku da vam je netko blizak preminuo

Australci su među milijardama korisnika Facebooka koji su hitno upozoreni na prevaru s ciljem krađe osobnih podataka i novca tvrdnjom da je netko koga poznaju umro. Kako se ispostavlja problem je trenutno najrašireniji na australskom kontinentu, no pitanje je trenutka kada će se proširiti i na ostatak svijeta.

Prevara 'pogledaj tko je upravo umro' najnovija je smicalica koju koriste zlonamjerni hakeri na Facebooku.

Prevara počinje tako da primite poruku hakera koji se predstavlja kao prijatelj, a koja glasi 'pogledaj tko je upravo umro' zajedno s vezom na nešto što izgleda kao novinski članak. Poruka također može sadržavati izraze kao što su 'tako tužno' ili 'Znam da ga poznaješ' kako bi prevarili korisnika da pomisli da poznaje tu osobu.

Nakon klika na priloženi link od žrtava se traži da unesu svoje korisničko ime i lozinku za Facebook kako bi pročitale članak o navodnoj smrti.

Poveznica lažne vijesti sadrži zlonamjerni softver koji prevarantu omogućuje pristup podacima za prijavu korisnika Facebooka i drugim osobnim podacima. Nakon toga slijedi zaključavanje pristupa računu na Facebooku, a kad haker preuzme račun, istu poruku šalje na listu prijatelja svoje nove žrtve.

Iako se phishing prijevara uglavnom pojavljuje na Facebooku, stručnjaci također upozoravaju da se može pojaviti u e-mailu ili tekstualnoj poruci.

Jedini savjet koji vam možemo dati, dok Facebook ne riješi problem sa svoje strane, je da izbjegavate klikanje na poveznice u porukama koje se čine sumnjivima, a ako ste u nedoumici radi li se o legitimnoj poruci, nastavite ‘razgovor s prijateljem’ kako biste otkrili radi li se o prevarantu ili nekom vašem stvarnom prijatelju.

Ono što je najvažnije, ni slučajno ne klikajte na priloženi link, a ako smatrate da vam je račun kompromitiran, momentalno promijenite podatke za prijavu na Facebook te svakako uključite dvostupanjsku provjeru prilikom prijave s nepoznatog uređaja.

Ova konkretna prevara prisutna je već neko vrijeme, no sada se ponovno počela nezaustavljivo širiti Facebook porukama.