TEHNO LIDERI

Njegov život sve je samo ne dosadan: Kupa se u ledenoj vodi, posti i ljubi manekenke, a ima i zanimljivu viziju Twittera

30.06.2019 u 16:49

Bionic
Reading

Jack Dorsey je jedan od osnivača društvene mreže Twitter, no ono po čemu je još poznatiji je njegov život u raskoši, neobične dnevne rutine i zanimljiv ljubavni život

Twitterov direktor i osnivač Jack Dorsey jedan je od zanimljivijih milijunaša moderne tehno scene. Njegov avanture u Silicijskoj dolini uključuju osnivanje jedne od najvećih društvenih platformi na svijetu 2006., otkaz koji je dobio godinu dana kasnije, povratak na mjesto direktora 2010. te nedavnu kampanju u kojoj s kolegama 'borio' protiv hrpe robota koji su okupirali Twitter.

Šef Twittera, doduše, nije samo poznat po turbulentnoj poslovnoj karijeri i nedavnom svjedočenju pred američkim senatom rame uz rame s Facebookovom izvršnom direktoricom Sheryl Sandberg. Dorsey privlači hrpu pažnje kontroverznim navikama poput ledenih kupki i posta zbog kojeg jede samo jedan obrok dnevno. S druge strane, on također ne zazire od uobičajenih milijunaških poroka poput dejtanja supermodela i kupovine astronomski skupih sportskih automobila.

Djetinjstvo i odrastanje

Jack Dorsey je rođen u St. Louisu u Missouriju 19. studenog 1976. Tijekom djetinjstva je postao fasciniran tehnologijom, što se proželo u njegove tinejdžerske godine tijekom kojih se aktivno počeo baviti programiranjem. Dorsey je, naime, u srednjoj školi odlučio razviti tehnološko rješenje za koordinaciju taksista, dostavljača i drugih organiziranih prijevoza. Njegov specijalizirani dispečerski softver za taksiste neke kompanije koriste još i danas.

Dok se nije bavio programiranjem, Dorsey je obožavao punk glazbu te je nerijetko odlazio na koncerte.

Počeci karijere

Kao velika većina ostalih tehnoloških lidera te ere, Dorsey nikad nije završio fakultet. Ruku na srce, pokušao je, no nakon godine na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Missouriju i kratkog vremena provedenog u njujorškom tehnološkom sveučilištu - Jack je odlučio da fakultet nije njegov đir.

Korijen njegove buduće karijere bio je jednostavni prototpip softvera za BlackBerry kojeg je razvio kako bi se prijateljima mogao javljati putem smartfona, no s obzirom da se ideja nije svidjela niti jednoj kompaniji, odlučio je cijelu stvar odgoditi to daljnjega. U međuvremenu je, logično, položio tečaj za masera te se malo kasnije zaposlio (kao programer) u bloging kompaniji Odeo gdje je upoznao kolege koji će mu se kasnije pridružiti u Twitteru.

Odeo je 2006. zatvorio vrata nakon čega se Dorsey u cijelosti posvetio razvoju svojeg izvornog projekta Twittera. Kako bi svoj identitet učinio čim jednostavnijim i prepoznatljivim, na društvenoj mreži je imao jednostavni nadimak i handle @Jack.

  • +4
Jack Dorsey, direktor Twittera Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Put do slave

Zanimljiva stvar vezana uz domenu Twitter bila je njezina cijena - Dorsey i njegovi kolege kupili su ju za 7000 dolara. Nakon što je u tridesetoj postao šefom Twittera, vječiti 'pobunjenik' je odlučio maknuti piercing s nosa i navući odijelo, što mu se jako svidjelo, s obzirom da je ubrzo nakon toga počeo razmišljati o ulasku u modnu industriju. Godinu dana nakon osnivanja Twittera, njegov direktor je polako počeo smanjivati svoj aktivni udio u njegovom razvoju. 2011. godine Dorsey je održao prvi javni forum na Twitteru gdje je razgovarao sa tadašnjim predsjednikom SAD-a Barrackom Obamom.

Prelomni trenutak njegove karijere se dogodio one seknude kada je kompanija odlučila postati javnom, nakon čega je preko noći postao milijunašem. Forbes je 2014. proračunao da Dorsey vrijedi 2.2 milijarde dolara, dok je do ovog ožujka dosegao vrtoglavih 5.1 milijardi dolara, unatoč službenoj plaći koja trenutno iznosi manje od dva američka dolara.

Dorsey, naime, trenutno raspolaže sa oko 557 milijuna dolara u Twitterovim dionicama.

Luksuzni život i jedan radni dan tjedno

Premda oduvijek održava imidž alternativca, Dorsey se nije oduprijeo nekim beneficijama debelog bankovnog računa. U garaži mu je, naime, parkirana najopremljenija verzija BMW-a serije 3, premda sam tvrdi da ga prečesto ne vozi. 'BMW je jedini auto kojeg vozim zato jer mislim da je riječ o najboljem automobilu na svijetu...' komentirao je.

Također je navodno iskeširao 9.9 milijuna dolara za kuću na obali u ekskluzivnom Seacliff susjedstvu smještenom na području El Camino Del Mar u San Franciscu. Kuća ima jako dobar pogled na most Golden Gate kojeg Dorsey smatra 'veličanstvenom demonstracijom dizajna'. U tom prizoru šef Twittera može nesmetano uživati s obzirom da ima jedan radni dan tjedno (četvrtak) kojeg ulavnom odradi preko laptopa kojeg drži u kuhinji.

Što se odnosa s drugim zvijezdama tehno scene tiče, Dorsey ima jako dobro mišljenje o Elonu Musku kojeg smatra omiljenim 'tviterašem' rekavši da su njegove objave 'usredotočene na rješavanje egzistencijalnih problema i dijeljenjem otvorene forme mišljenja' naglasivši da Muskov nasumični temperament samo doprinosi njihovoj zanimljivosti. Musk je odgovorio jednostavnim tvitom u kojem je napisao 'Twitter je super' tome pridružio tonu nepovezanih emotikona.

Bizarluk za bizarlukom

Život na visokoj nozi uključuje i upoznavanje s neobičnim navikama drugih tehno mogula poput ikoničkog Zuckerberga koji je Dorseyju, citiramo, na roštilju ponudio meso koze koju je sam ubio. Dorsey je ponudu pristojno odbio. Ovo ne govori baš puno o njegovim prehrambenim navikama koje su ispirirane guruom koji je svojevremeno tvrdio da cjepiva uzrokuju autizam. Dorsey, naime, jede samo jedan obrok dnevno i posti vikendom. Svojevremeno je tijekom jednog od intervjua rekao da je tijekom prvog vikenda bez hrane doslovno halucinirao, no da se kasnije na cijelu stvar potpuno naviknuo. Jesmo li spomenuli da obožava ledene kupke? Da, Dorseyjeva dnevna rutina je prilično drukčija od većine onih za koje smo čuli.

Javnost ga je, naravno, optužila zbog bizarnih praksi, s obzirom da je samim govorom o njima, citiramo, 'promovirao poremećaje u prehrani'.

Što se slobodnog vremena tiče, šef Twittera jako voli putovati, što često dijeli s hrpom sljedbenika. Tako je posjetio japanskog predsjednika i promovirao turističku scenu Miamara gdje ga je hrpa ljudi 'dočekala na nož' s obzirom da poticanjem turizma neizravno pomaže vladi koja već dugo vremena gaji mržnju prema etničkoj skupini Rohindžama.

Kako Dorsey gleda na Twitter?

Dorseyjeva vizija Twittera zasnovana je o izravnom iznošenju mišljenja - o svojevrsnom toku misli. Kada su ga pitali bi li izbacio Donalda Trumpa s Twittera u slučaju da predsjednik pozove na linč novinara koji ga kritizira, prvotno je rekao da je poanta mreže da svako iznosi svoje mišljenje, samo da bi kasnije promijeno stav prema kojem će društvena mreža označavati objave državnika koje zlorabe moć - izravno porekavši svoj izvorni komentar kojim je neuspješno pokušao zadržati status quo.

Dorsey je 2018. svjedočio pred senatom pod optužbom da je dozvolio utjecaj na izbore te da njegova mreža neizravno suzbija konzervativne političke stavove. Nakon ispitivanja je objavio Tweet u kojem je spomenuo da mu je puls porastao na 109 otkucaja u minuti.

Na njegovu sreću, cijela fama oko društvenih mreža nije odjeknula kao što je javnost očekivala, već je samo dodatno privukla pažnju na utjecaj tehnoloških kompanija na globalnu političku scenu - što mu je dalo dovoljno vremena da se opusti i vrati svojoj svakodnevnoj rutini.

Dorsey, naime, obožava hladne kupke i saune. Šef Twittera provodi 15 minuta u sauni i onda skače u ledenu kupku gdje provede tri minute. Tu rutinu ponovi tri puta prije nego što sve završi jednominutnom ledenom kupkom.

ULAGANJA, DONACIJE

Pogledajte kako Bill Gates troši svoje ogromno bogatstvo

Pogledaj galeriju

Manekenke i kriptovalute

Još jedna stvar koja privlači pažnju dijela javnosti koji ne mari za tehnološkom pozadinom šefa popularne društvene mreže obično čakulaju o njegovom privatnom životu, konkretno o njegovom ukusu po pitanju žena. Šef Twittera navodno obožava manekenke i trenutno izlazi sa modelom Sports Illustrateda Raven Lyn Corneil. Njegove bivše družice uključuju glumicu Lily Cole i baletnu plesačicu Sofiane Sylve.

Za kraj, tu je i Dorseyjeva opsjednutost kriptovalutama koju otvoreno iznosi na svojem Twitter profilu. Konkretno, Dorsey jako voli Bitcoin kojeg je u ranoj 2019. opisao kao valutom koja ima 'principe' i koja je 'otporna' i u koju, navodno, investira uplatama putem svoje mreže za prijenos novca Square.