PETOGODIŠNJI PLAN

Nissan kreće u ofenzivu s električnim automobilima

11.04.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Viši potpredsjednik Nissana, Shiro Nakamura, otkrio je kako u sljedećih pet godina ovaj proizvođač planira otkriti niz električnih noviteta iz svih zamislivih kategorija. Poznati i ponešto 'usamljeni' Leaf uskoro će dobiti novo društvo, koje uključuje i sportski električni automobil, ali i crossover model

O Tesla Motorsu se može govoriti koješta, no teško se oteti dojmu da su upravo oni zaslužni za značajnije 'buđenje' industrije u svijetu električnih vozila. Nakamura tako navodi da je Nissan uskoro spreman otkriti novu modularnu platformu koja će omogućiti razvoj ne samo uobičajenih vozila, već i onih na 'alternativne pogone'. No, velika slika je jasna - Nissan želi biti potpuno spreman zakoračiti u svijet električnih vozila onaj trenutak kada potrošači to uistinu požele.

Upravo će ta nova platforma za vozila poslužiti kao testni poligon zanimanja kupaca, uz paralelan razvoj i snižavanje cijene vozila budućnosti.

'Ne želimo se ograničiti samo na Leaf u svijetu električnih vozila', rekao je Nakamura za Auto Express. 'Mi smo vodeći proizvođač električnih vozila, no ne vjerujem da možemo održati stvari samo s jednim modelom. Želimo izraditi lepezu vozila - to je naš sljedeći plan. Mogao bi u igri biti crossover, sportski automobil...vidimo mnogo prilika u svijetu električnih vozila, ne samo peterovratni kompakt', dodao je.


Sportski model je vrlo izgledan. Nissan je, naime, još od 2011. godine konceptom ESFLOW eksperimentirao s tom idejom, a u proteklih godinu-dvije pojavile su se glasine kako u kompaniji i dalje rade na realizaciji tog koncepta za serijsku proizvodnju. Nakamura nije potvrdio glasine, no izjavio je kako svakako rade na istraživanju izvedivosti različitih modela. Sportski električni model bi morao imati nižu podnicu, dok je za crossover stvari mnogo lakše izvesti.