STIŽU NOVI TESTOVI

Nijedno pitanje iz hrvatskog u petak neće biti isto!

28.05.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Kvaliteta državne mature nije dovedena u pitanje, imamo odavno spremne nove testove, a učenici neće ostvariti nikakvu prednost zbog pitanja i odgovora koji se dijele po društvenim mrežama, rekla je v.d. ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić Rogić

Čelnica NCVVO-a, koji organizira mature, kaže da troje koordinatora koji su u ponedjeljak greškom otvorili i učenicima podijelili materijale za ispit iz hrvatskog jezika koji se trebao održati u utorak ujutro, ništa u organizaciji mature nije moglo navesti na takvu zabunu. U razgovoru za tportal pojasnila je da se svi testovi već četiri godine pakiraju i dostavljaju na sličan način te da je ovo prvi put da se takva greška dogodila.

'Na svakoj ispitnoj vrećici velikim štampanim slovima piše esej, odnosno test', rekla je. 'Ti eseji i ti testovi spremljeni su u posebne, odvojene kutije na kojima velikim slovima piše eseji, odnosno testovi. Dakle, prvo su morali otvoriti krive kutije, a kad su ih već otvorili, što se može svakome dogoditi, onda su učenicima morali podijeliti krive vrećice na kojima opet piše test, odnosno esej. Već četiri godine procedura je ista, štoviše poboljšana je', objasnila je v.d. ravnateljica napomenuvši da je Centar sve do sada napravio bez greške - od skeniranja svakog ispita za svakog učenika do dostave materijala koordinatorima na vrijeme zbog čega su ove godine bili posebno mirni.

Koordinatore ispita iz V. gimnazije Split, Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju i Gimnazije A. G. Matoš u Đakovu koji su podijelili ispitni materijal i tako narušili njegovu tajnost razriješili su s te dužnosti ravnatelji škola na prijedlog NCVVO-a. Buntić Rogić kaže da je to jedina mjera koju su poduzeli protiv njih te da ostalo nije u nadležnosti Centra. Ravnatelji škola sami među nastavnicima biraju i predlažu koordinatore, a imenuje ih NCVVO.

Niti jedno pitanje neće biti isto

Kvaliteta provođenja mature, kaže Buntić Rogić, ni na koji način nije ugrožena. Rezervne varijante ispita odavno su spremne, a zbog narušavanja tajnosti i dijeljenja pitanja i odgovora preko interneta maturanti neće steći nikakvu prednost niti će biti u nepovoljnijem položaju.

'Sve imamo unaprijed pripremljeno. Za svaki ispit postoje četiri inačice koje se rade godinu dana. Ne radimo jednu nego četiri jednako vrijedne verzije. One se rade jednako dugo i jednako kvalitetno kao i ono što su trebali pisati danas. Tu nema nikakve razlike, isti ljudi ih rade i istu proceduru prolaze. Jedna od inačica bira se za maturu slučajnim odabirom', rekla je Buntić Rogić.

Ravnateljica je poručila učenicima da im se ispričava jer to nije njihova greška, no naglasila je da nikako nisu mogli nastaviti s istim testovima jer je bila narušena njihova tajnost. Tvrdi da pitanja i odgovori koji su se pojavili na društvenim mrežama neće ništa olakšati polaganje hrvatskog jezika.

'Nijedno pitanje nije isto ni u jednoj inačici. Svaka ima sasvim nova pitanja. Ovo je kao da su vidjeli ispit od prošle godine, što mogu vidjeti na našim web stranicama. Mogu možda malo vježbati na njima, ali regularnost nije dovedena u pitanje. Razlika je samo u tome što ne pišu danas nego u petak. Ako su se pripremili za danas, položit će sigurno i u petak', zaključila je Buntić Rogić.