VRIJEDI PRIPAZITI

Netko se domogao preko pola milijuna telefonskih brojeva s WhatsAppa i sad ih prodaje na Dark Webu

28.11.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Netko se domogao baze podataka s korisničkim detaljima WhatsAppa, a trenutno ih se može kupiti na online tržnici na Dark Webu

Netko je na jednom hakerskom forumu Dark Weba počeo prodavati ogromnu bazu podataka koja navodno sadrži informacije korisnika Metine popularne aplikacije za dopisivanje. Trgovac tvrdi da se radi o bazi iz 2022. koja sadrži 487 milijuna telefonskih brojeva registriranih na WhatsAppu, izvještava CyberNews.

Nažalost, brojke su puno veće. Neki portali uspjeli su se domoći dijela te baze te su uspjeli porvrditi da se zbilja radio o WhatsAppu, a bazi se nalaze brojevi iz 84 države, a najzahvaćenije su Egipat (44.8 milijuna), Italija (35.7 milijuna) i SAD (32.2 milijuna). Iz Hrvatske je 'sakupljeno' 659.115 brojeva.

Način na koji su brojevi sakupljeni trenutno je nepoznat, no pretpostavlja se da se radi o izravnoj krađi iz WhatsAppovih internih sustava ili 'scrapeanju' (masovnom prikupljanju podataka). Meta trenutno šuti o slučaju, no vjerojatno će morati napraviti izjavu, bar što se Europe i GDPR-a tiče.

Nema razloga za paniku, ali ima za oprez

Kod ovakvih podataka gdje nema kombiniranja korisničkih imena i lozinki nema izravne opasnosti od upada hakera sustave ili krađu identiteta. Velike se baze, doduše, mogu koristiti za spam i phishing, neiskren marketing i prijevare. Ako koristite WhatsApp, budite na oprezu - pogotovo ako odjednom počnete dobijati hrpe poruka od nepoznatih pošiljatelja.