TUŽAN KRAJ

Nesretna svemirska letjelica Peregrine srušit će se danas na Zemlju: Ovo su moguće zone udara

18.01.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Nakon više od tjedan dana u svemiru, na propast osuđena svemirska letjelica Peregrine One trebala bi se danas srušiti natrag na Zemlju. Očekuje se da će letjelica danas u 16:00 sati po hrvatskom vremenu udariti u nenaseljeno područje južnog Tihog oceana, oko 400 milja (oko 644 kilometara) južno od Fidžija

Astrobotic, tvrtka iz Pittsburgha koja je razvila lander uz potporu NASA-e, rekla je ranije da radi na osiguranju sigurnog slijetanja.

Američki proizvođač kaže da je surađivao s drugim svemirskim stručnjacima kako bi procijenio najsigurniji način završetka misije i osiguralo da se ne oštete sateliti koji kruže oko Zemlje. Očekuje se da će letjelica izgorjeti u Zemljinoj atmosferi.

Naime, kada je postalo jasno da Peregrine One neće ostvariti cilj slijetanja na Mjesec, Astrobotic je preusmjerio letjelicu natrag prema Zemlji kako bi izbjegao svemirski otpad. Tvrtka je objavila da je 'procjenjivala' najbolji i najsigurniji način za završetak misije kako bi se osigurala zaštita satelita i izbjeglo stvaranje krhotina u cislunarnom prostoru - području između Zemlje i vanjskog dijela Mjesečeve orbite.

Svemirske letjelice se razbijaju tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu, ali preživjeli fragmenti – mnogi veći od vozila – padaju na Zemljinu površinu i mogu uzrokovati štetu ako udare u kopno. Kad ponovno uđe u atmosferu, Peregrine će pogoditi molekule zraka na oko 27.000 km/h i uglavnom će izgorjeti i raspasti se.

Peregrine One je, podsjetimo, lansiran s Floride 8. siječnja, no misija je ubrzo bila osuđena na propast zbog curenja goriva. Peregrine je trebao služiti kao izviđač za NASA-ine astronaute svemirskog programa Artemis, prije njihova sletanja na Mjesec 2026. godine.

Da je stigao do Mjesečeve površine, Peregrine bi postavio znanstveni hardver koji bi pomogao odgovoriti na pitanja o sastavu Mjesečeve površine i Mjesečevom zračenju.

Prema ugovoru s NASA-om vrijednom 108 milijuna dolara, lender težak 1,2 tone nosi 20 tereta, uključujući znanstvene instrumente i uzorke DNK američkih predsjednika Johna F. Kennedyja, Dwighta D. Eisenhowera i Georgea Washingtona.

Lender također sadrži ostatke tvorca Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja, uz pepeo oko 60 drugih osoba koje su trebale biti bačene na površinu Mjeseca. Nažalost, svi će ovi dragocjeni predmeti vjerojatno biti izgubljeni kada lender izgori u Zemljinoj atmosferi.

Unatoč neuspjehu, Astrobotic je rekao da je uspio osnažiti znanstvene eksperimente koje je provodio za NASA-u i druge svemirske agencije te prikupiti podatke o svemirskim letovima. Britanski znanstvenici koji su pomogli u razvoju ključnog dijela tehnologije na Peregrineu rekli su da njihov senzor i elektronika rade dobro, unatoč tome što misija ne ide prema planu. Tim je rekao da radi danonoćno na prikupljanju podataka sa svemirske letjelice prije nego što bude uništena.

Sa svojim dnevnim ažuriranjima, Astrobotic je bio iznimno transparentan o neuspjehu misije i ponovnom ulasku, u usporedbi s nekim svemirskim agencijama. Naime tek prošlog mjeseca raketa kineske vlade srušila se u naseljenim područjima provincije Guangxi u blizini kuća ljudi, na šok mještana.

Astrobotic će dobiti još jednu priliku u studenom sa svojim landerom Griffin koji će prevesti NASA-in rover Viper na južni pol Mjeseca.

Tužan kraj misije Peregrine One dolazi dan prije nego što japanski Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) treba izvršiti slijetanje na Mjesec. Uspješno slijetanje učinilo bi Japan petom zemljom koja je sletjela na Mjesec, nakon SAD-a, Indije, Kine i Rusije.