TEHNO SAVJETI

Nemojte postati žrtvom hakera - zaštitite svoju bankovnu karticu

24.07.2017 u 07:27

Bionic
Reading

Vjerujemo kako ne želite postati žrtvom hakera koji će zlorabiti vašu debitnu ili kreditnu karticu kako bi ukrali vaš teško zarađeni novac. Evo kako ćete se zaštititi

Kako bi svoje bankovne kartice zaštitili od hakerskog napada trebate biti proaktivni i poduzeti odgovarajuće mjere opreza. Sve su jednostavne i lako primjenjive, piše Make Use Of

Postavite obavijesti i alarme

Ukoliko vaša banka nudi takvu uslugu, postavite redovne obavijesti o stanju vašeg računa (recimo, SMS-om) i alarme u slučaju kad se događa nešto neuobičajeno. Tako ćete lakše primijetiti pokušaj krađe i obavijestiti o tome banku kako bi blokirala račun i smanjila štetu. 

Oprezno s novčanikom

Današnje bankovne kartice opremljene su tehnologijama za kratkodometnu bežičnu razmjenu podataka NFC i RFID. Te tehnologije omogućavaju beskontaktno plaćanje, ali ujedno predstavljaju i rizik.

Naime, lopovi su razvili uređaje pomoću kojih mogu skenirati vašu karticu i obaviti transakciju bez vašeg znanja ako vam se nađu dovoljno blizu.

Iznosi koje je moguće platiti beskontaktno kod nas nisu jako visoki, ali sigurno imate bolju ideju kako potrošiti sto kuna, zar ne?

Beskontaktno džeparenje možete spriječiti tako što ćete više kartica posložiti jednu uz drugu (što lopovu otežava očitavanje), nositi ih u prednjem džepu ili nabaviti posebno dizajniranu lisnicu koja blokira signal. 

Podrazumijeva se kako trebate biti oprezni ako se nepoznate osobe motaju oko vas. 

Postavite snažne lozinke na servise online

Lopove i prevarante trebate nadmudriti tako što ćete odabrati i koristiti lozinku koju nije lako brzo pogoditi, kao i koristiti alate za zaštitu poput dvostupanjske provjere. 

Također, nemojte drugima govoriti svoj PIN niti im davati svoj token, kao i druge uređaje koje koristite za potvrdu identiteta u poslovanju s bankom.

Oprezno s karticama

Kloniranje kartica veliki je posao za prevarante. To je tehnika kojom kopiraju sve podatke s vaše kartice i pohranjuju ih kako bi ih upotrijebili na novoj, praznoj kartici za pražnjenje vašeg bankovnog računa. 

Za to često koriste vrlo male uređaje koji stanu na dlan. Stoga pri plaćanju uvijek nastojte imati karticu na oku. 

Kupujte u sigurnim i vjerodostojnim trgovinama online

Želite znati je li web odredište na kojem želite obaviti financijsku transakciju sigurno? Pogledajte počinje li mu adresa (URL) s https://. To označava sigurnu, enkriptiranu vezu. 

Ako te oznake nema, moguće je kako je riječ o nekome tko vas želi prevariti. Stoga budite sumnjičavi, čak i ako web stranica izgleda kao prava.