BESPLATNO

Ne možete si priušiti Photoshop? Evo besplatnih alternativa

26.06.2014 u 06:32

Bionic
Reading

Adobeov Photoshop je komad softvera kojeg mnogi smatraju apsolutno najboljim alatom za retuširanje i digitalnu obradu slike, ali i crtanje. Ipak, s povisokom cijenom nije riječ o nečem što mnogi mogu nabaviti tek tako, 'za hobi'. U nastavku donosimo neka od besplatnih rješenja koja bi mogla zadovoljiti osnovne potrebe digitalnog crtanja i obrade, ili čak nešto više

Photoshop Express Editor je dostupan online, a riječ je o osnovnom setu alata za obradu. Njime je moguće obaviti rezanje, promjenu veličine, neke ograničene efekte i sl. Tu su čak i Dodge, Burn i Highlight alati, no razina kontrole koju pruža Photoshop u 'odraslom' izdanju je neusporediva. Ipak, za nešto 'usput' i na brzinu postoji i ovakva verzija.

Mnogo više kontrole i mogućnosti pruža besplatni alat Sumopaint (Free). Tu je već moguće raditi neke ozbiljnije radnje, razina kontrole je veća, a mogu se koristiti i slojevi pri radu (layers). Jedno od ograničenja besplatne verzije je manjak filtera, baš kao i pomalo iritantne reklame. Ipak, alat pruža dosta toga u svom osnovnom izdanju.


Treći po redu alat koji je moguće koristiti u omiljenom internetskom pregledniku je PixlrEditor. Baš kao spomenuti Sumopaint, sučelje jako podsjeća na Photoshop, a priča ne staje samo na alatima. Na pixlr.com je osim alata za obradu dostupan još i Express te O-Matic, kojim je moguće dodavati različite filtere i okvire na izrađene slike.

Paint.NET je softversko rješenje namijenjeno početnicima i onima kojima treba besplatan i kompaktan program za obradu slike. Dostupan je na Windows platformi, a tu je očekivana podrška za više slojeva, efekte i alate koje se može iskoristiti na mnoštvo načina. Početno je bio zamišljen kao nadogradnja na Microsoftov Paint alat integriran u Windows operativnim sustavima, no izrastao je u nešto mnogo moćnije.

GNU Image Manipulation Program, poznatiji kao GIMP je zadnji, ali možda i najveći dragulj ove priče. Riječ je o vrlo moćnom alatu (moćniji od svih spomenutih komada softvera) koji je dostupan potpuno besplatno. Sučelje za razliku od ostalih spomenutih aplikacija nije niti slično Photoshopu pa može djelovati obeshrabrujuće za nove korisnike željne obrade fotografije ili crtanja, no na njega se itekako isplati naviknuti. Doda li se da je ovaj program dostupan za Windows, OS X i Linux platforme te da postoji niz filmića uz čiju se pomoć GIMP može savladati, vjerojatno ne treba tražiti dalje.