TAJNE SVEMIRA

James Webb se pridružuje lovu na novonastale egzoplanete

02.04.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Najnapredniji aktivni teleskop današnjice brzo je uočio znakove formiranja egzoplaneta - ali ne onog kojeg su astronomi očekivali vidjeti

Astronomi su u potrazi za planetuma u procesu formiranja smještenih u blizini novorođenih zvijezda, a pri tome im pomaže teleskop James Webb (JWST).

Ti mladi planeti poprimaju oblik u kovitlajućim nakupinama plina i prašine koje nazivamo protoplanetarni diskovi, skupljajući pritom sve veću i veću masu. Čovječanstvo je do danas snimilo mnoge od ovih protoplanetarnih diskova, no astronomi su samo nekoliko puta uspjeli vidjeli kako se u njima formiraju planeti.

Tim predvođen znanstvenicima sa Sveučilišta u Michiganu, Sveučilišta u Arizoni i Sveučilišta u Viktoriji ovoj je potrazi dodao moć JWST-ovih osjetljivih infracrvenih instrumenata. Israživači su koristili teleskopov velik doseg za promatranje protoplanetnih diskova HL Tau, SAO 206462 i MWC 758, dodajući opažanja podacima koje su već prikupili svemiirski teleskop Hubble i Atacama Large Millimeter Array (ALMA).

Istraga je također otkrila do sada neviđene interakcije između protoplanetarnih diskova i omotača plina koji su bliže zvijezdama smještenih u srcu tih diskova.

'U svakom disku koji smo promatrali s dovoljno visokom rezolucijom i osjetljivošću smo snimili velike strukture poput praznina, prstenova i, u slučaju SAO 206462, spirala', rekao je član tima i astronom Sveučilišta Michigan Gabriele Cugno u izjavi. 'Većina, ako ne i sve ove strukture može se objasniti stvaranjem planeta u interakciji s materijalom diska, ali postoje i druga objašnjenja koja ne uključuju prisutnost divovskih planeta', citira Space.

'Ako uspijemo konačno vidjeti te planete, neke od struktura možemo povezati sa suputnicima koji se formiraju te potom povezati procese formiranja sa svojstvima drugih sustava u mnogo kasnijim fazama. Konačno možemo povezati točkice i razumjeti kako se planeti i planetarni sustavi razvijaju u cjelini.'