SVEMIRSKE BOMBE

NASA otkrila oko 1.000 opasnih asteroida!

08.12.2011 u 11:29

Bionic
Reading

NASA je objavila popis 1.000 asteroida koji se kreću u blizini Zemlje, a koji bi, ako ikada udare u nju, mogli izazvati katastrofalne posljedice

Američki Kongres naručio je 1998. godine od svemirske agencije da izradi projekt Spaceguard, u kojem će popisati 90 posto objekata bliskih Zemlji (NEO) promjera većeg od jednog kilometra.

Astronomkinja Amy Mainzer iz Jet Propulsion Laboratoryja u Pasadeni u Kaliforniji objavila je jučer na konferenciji Američke geofizičke unije u San Franciscu da je popis dovršen te da je njime obuhvaćeno 93 posto potencijalno opasnih tijela.

Uz pomoć NASA-inog teleskopa Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) tim je pronašao i 20.500 manjih NEO-a.

Prijašnja istraživanja pokazala su da se u blizini Zemlje kreće između 36.000 i 100.000 tijela promjera oko 100 metara.

'Oni bi također mogli prilično snažno udariti', rekla je Mainzer i dodala da vjerojatnost takvog sraza ipak nije jako velika. No udari golemih asteroida događali su se u prošlosti i mogu se ponoviti. Znanstvenici štoviše ističu da uopće nije pitanje hoće li, već samo kada će.

Jedan asteroid ili komet promjera između pet i 10 km udario je u Zemlju prije nekih 65 milijuna godina i pokrenuo klimatske promjene koje su uzrokovale izumiranje dinosaurusa i drugih životinja.

'Znamo da bi nešto toliko veliko moglo izbrisati gotovo sav život na Zemlji', rekla je Mainzer.

Podaci koje je prikupio WISE upotrijebit će se da se identificiraju najopasniji asteroidi čije orbite prolaze na manje od 7,4 milijuna km od Zemlje. Zasad ne postoji jasan plan akcije za slučaj da neki od njih krene prema našem planetu. Prema nekim scenarijima, asteroidi bi se mogli bombardirati ili pak različitim mehanizmima skrenuti s putanje – ovisno o veličini, smjeru kretanja i drugim čimbenicima.