KREATIVNOST NA DJELU

NASA oduševila pozivom na uređivanje fotografija s Jupitera

14.07.2017 u 14:45

Bionic
Reading

Originalne fotografije JunoCama dostupne su na internetu, a NASA poziva sve koji žele da ih skinu i poboljšaju

Otkako je JunoCam došao dovoljno blizu Jupiteru da NASA uhvati fotografije visoke rezolucije, znanstveni geekovi su poludjeli! Znanstvenici su slike postavili na internet kako bi ih svi mogli skinuti.

Umjetnička sloboda

'Budite kreativni! Sve je u redu, od obrezivanja fotografije do poboljšavanja boja do kolaža' stoji na Mission Juno stranici. Kada završite sa svojim kreacijama, slobodno ih dignite na server, no uz par zamolbi i uputa od NASA-e.

  • Nemojte koristiti NASA-in ni Juno Mission logo u svojim radovima, jer onda nije jasno što je službeno izdala NASA ili Juno Projekt.
  • Nemojte objavljivati namjerno uznemiravajuće, političke ili uvredljive fotografije.
  • Kreativnost i radoznalost u duhu znanosti se podržavaju!
  • Jedva čekamo vidjeti Jupiter ne samo kroz oči JunoCama, već i vaš pogled na njega!

Prvi radovi

'Kao što smo i planirali, građani znanstvenici su uzeli fotografije sa JunoCam stranice i procesirali ih, dajući im veću razinu detalja nego što su imale u svom originalnom obliku' objavili su iz NASA-e na svom instagram profilu, uz par pristiglih radova. Neke od radova objavili su i na drugim društvenim mrežama, a i na samoj JunoCam stranici.

Podsjećamo da je letjelica se Juno ovog tjedna dosad najviše približila najpoznatijem obilježju Jupitera, i to na visini od 9000 km iznad toj crvenkastog olujnog oblaka.

Podaci koje je snimio svojim kamerama i s još osam drugih instrumenata danima će se slati znanstvenicima, trebat će još više vremena kako bi se svi ti podaci analizirali.

'Ova je oluja veća od cijelog planeta Zemlje. Tamo je već stotinama godina. Želimo znati što je pokreće', rekao je Steve Levin, vodeći znanstvenik u misiji Juno. On, zajedno sa svim ostalim znanstvenicima, se nada da će rezultati otkriti neke nove zanimljivosti o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Velike Crvene Mrlje.