NANOTEHNOLOGIJA

Nanocijevi koje prepoznaju svjetlo

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 15:13
  • Objavljeno 06.03.2009 u 13:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Istražitelji u laboratorijima Sandia National su izradili ugljične nanocijevi koje prepoznaju vidljivi spektar svjetla, što bi moglo biti korisno za industriju solarnih ćelija, digitalnih kamera i očnih implantata

Dosadašnja istraživanja su uspjela proizvesti nanocijevi koje reagiraju na svjetlo određenog spektra, ali nikad na cijeli vidljivi spektar. Nanocijevi su popunjene s tri vrste kromofora koji mijenjaju oblik kada ih se obasja svjetlom određene boje. Svaka vrsta reagira na jednu boju: crvenu, zelenu ili plavu. Promjena oblika kromofora mijenja električnu vodljivost nanocijevi koja se može izmjeriti i pretvoriti u digitalnu informaciju.

Foto-senzori napravljeni od ugljičnih nanovlakana mogli bi ponuditi daleko veće rezolucije uz još manje dimenzije samog čipa. Kod takvih senzora bi jedan piksel bio promjer nanocijevi, što je jedan nanometar, a zbog malih dimenzija čipa svjetlo bi se moglo jače fokusirati u jednu točku te na taj način povećati osjetljivost čipova u situacijama s malo svjetla.

Još jedna od primjena nanocijevi koje registriraju vidljivi spektar svjetlosti jesu implantati za mrežnicu oka. Nanocijevi osjetljive na svjetlost bi se mogle otisnuti na savitljivu polimernu traku i zatim ugraditi u mrežnicu oka. Nažalost, to su samo teoretske primjene ovog znanstvenog dostignuća. Prije nego što se počne primjenjivati u praksi morat će se pojednostaviti proces proizvodnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi