ŠPIJUNAŽA, PARANOJA

Nakon Kine i Rusija želi zabraniti Windowse

13.02.2016 u 10:21

Bionic
Reading

Nakon što je u kolovozu prošle godine Kina najavila kako želi staviti zabranu na korištenje Microsoftovog operativnog sustava te se posvetiti 'nacionalnim rješenjima', sličan potez sada je najavila i Rusija. Oni također žele smanjiti ovisnost o 'američkim tehnologijama'

U nedavnom intervjuu za Bloomberg, Putinova nova figura zadužena za savjetovanje oko interneta u Rusiji, German Klimenko, izjavio je kako mu je dosta američkih kompanija, iako svakodnevno provjerava svoj Gmail račun na svom MacBooku.

On želi podići stope poreza na proizvode američkih kompanija u Rusiji kako bi 'nacionalni proizvodi' poput Yandexa i Mail.ru servisa imali priliku na tržištu. 'Mi uzgajamo kravu, a (Microsoft, Apple i Google) grabe mlijeko', rekao je.


Ovisno o IT divu iz SAD-a, Klimenko ima različite 'ideje'. Najrigoroznijom se svakako čini ona o zabrani Windows operativnih sustava sa svih službenih računala u Rusiji. Na prebacivanje koje je opisano kao neizbježno, 22 tisuće gradskih uprava je već sad spremno instalirati sustave zasnovane na Linuxu. Klimenko je stvari opisao na...slikovite načine - spominjući prevarenu ženu, brak i ostale analogije između Rusije i Microsofta.

Kad je pak riječ o Appleu i Googleu, primarna su meta oko tek jedne stvari - poreza. I dok protekcionistička politika Rusije nije neko iznenađenje, stvari idu i korak dalje.

Klimenko s vremenom želi potpuno odustati od interneta kakvog poznaje ostatak svijeta, napomenuvši da je jasno kako je internet projekt CIA-e i time predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti zemlje. 'Sve za zaštitu građana', kazao je bez daška ironije.